DE foodblog van Nederland

Whisky, tips en tricks

Whisky is helemaal terug van weggeweest en veel (jonge) mensen ontdekken de complexe smaken van whisky. Maar de krachtige aroma’s en het hoge alcoholpercentage zorgt er voor dat men vaker net doet alsóf ze de whisky lekker vinden in plaats van het oprecht te kunnen waarderen. Jammer! Want whisky is echt ontzettend lekker en er zijn zoveel verschillende smaken en soorten dat er heus wel eentje voor jou tussen zit. Daarom leggen wij je graag uit hoe je whisky kunt drinken als een pro – en hoe je het ook nog lekker kan vinden!

Dit zijn de Regels – Zo drink je Whisky zoals het heurt

Whisky is niet zomaar een shotje of een mixje. Het wordt vaak gezien als een volwassen, stoer drankje dat alleen Echte Mannen en Vrouwen drinken. Ook als je echt niet van whisky houdt, zijn er gewoon een paar dingen die je moet weten voor het geval je er eentje in je handen gedrukt krijgt van je baas:

 1. Niet uitspugen
 2. Trek geen vies gezicht
 3. Zeg niet ‘Oh gadver, wat smérig!’
 4. Neem kleine slokjes. Het is geen shot.

 

Met andere woorden: Zoek je ruggengraat, gebruik ‘m en gedraag je een beetje volwassen. Whisky heeft karakteristieke smaken en geuren die je moet leren waarderen en herkennen. Dus beledig je gastheer- of vrouw niet, doe rustig aan en probeer jezelf onder te dompelen in de kunst van het whisky proeven.

 

Voordat je de eerste slok neemt…

Direct een slok nemen staat garant voor een brandende keel, waterende ogen en uitgedoofde smaakpapillen. Het hoge alcoholpercentage dwingt je om de tijd te nemen wanneer je whisky wilt drinken. Dus voordat je de eerste slok neemt, doe je dit:

 1. Neem even een klein momentje om de whisky te bekijken.
 2. Wals hem kort rond in je glas.
 3. Ruik, ruik nog een keer – misschien herken je al iets?
 4. Hef je glas op en neem een heel klein slokje.
 5. Wat proef je nu?
 6. Knik waarderend en breng een stille toast uit met je mede whisky drinkers.

 

Goed. Dat was niet zo erg, toch? Maar het zou leuk zijn als je ook wat van die complexe smaken en geuren kon herkennen. Want dán wordt whisky drinken pas echt leuk!

 

Whisky Proeven Tips

De verschillende whisky smaken kun je in grofweg vier verschillende categorieën onderverdelen:

 • Mild en Zacht
 • Medium en Granig
 • Vol & Rijk
 • Krachtig & Rokerig

 

Laat je niet gek maken door zogenaamde whisky kenners die dan meteen over ‘blended’, ‘scotch’ of ‘single malt’ beginnen te kletsen. Whisky leren waarderen is een kwestie van proeven, proeven en proeven. Wat uiteindelijk jouw voorkeur blijkt te zijn (wat later nog altijd kan veranderen) is persoonlijk. Je zou misschien denken dat je mild en zachte whisky’s lekker vindt omdat die minder scherp zijn, maar wellicht kom je er juist achter dat die rokerige smaak je juist enorm aanspreekt. Of misschien hou je het bij toegankelijke whisky’s met een licht-zoete smaak. Allemaal goed. Het gaat er om dat je whisky leert kennen en waarderen.

 

Mild en Zachte whisky’s

De zachtere whisky kenmerkt zich door zoete en citrusachtige smaken. Hoewel het alcoholpercentage nog altijd 40% of hoger is, is de smaak aangenaam en licht. Ook kun je fruitige smaken herkennen of zelfs ruiken.

 

Medium en Granig

Whisky’s die aan dit smaakprofiel voldoen zijn zowel scherp als zacht. Kenmerkende smaken zijn graan, havermout, steenfruit of zelfs honing. Toch heeft deze smaak wel ‘bite’ en kun je soms zelfs peper of kaneel proeven.

 

Vol en Rijk

De meer krachtige whisky smaak is een volle en rijke smaak die doet denken aan gedroogd fruit, noten en houtachtige kruiden. Deze whisky moet je eigenlijk puur en zonder toevoeging van water drinken. De smaak laat je op je inwerken door eerst goed te ruiken om zo al wat van die geuren en smaken te herkennen. Een feestje voor je zintuigen!

 

Krachtig en Rokerig

Nu komen we bij het smaakprofiel aan waar veel over opgeschept wordt. De whisky’s die zich kenmerken door die rokerige smaak zijn scherp en stevig en vereisen een beetje oefening en gewenning. Als je hiermee zou beginnen als je niet eerder whisky hebt gedronken (of alleen in mixjes) dan staat je een enorme cultuurschok te wachten. Toch is deze smaak whisky zeer de moeite waard. Om je voorzichtig te laten wennen kun je een paar druppels (niet een sloot) water toevoegen om de smaak wat te openen. Ook krachtige whisky’s hebben heerlijke andere smaken als chocola, bloemen of zelfs koffie!

 

Verdunnen of niet verdunnen?

Vaak voegt men water toe aan whisky om de smaak wat te verdunnen. Vaak voegt men dan veel te veel water toe. Gebruik een pipetje en voeg mineraalwater toe in plaats van kraanwater. Druppel het er in en proef tussendoor. Zelfs een paar druppels water maken al een enorm verschil in de smaak, dus wees terughoudend. Je drinkt whisky, niet volwassen-limonade.

 

En dan is er nog het debacle van de ijsblokjes. Koude whisky of toch kamertemperatuur? Dit is heel persoonlijk, maar weet dat wanneer je ijsblokjes toevoegt, je in feite water toevoegt. Stenen whisky ‘ijsblokjes’ maken de whisky koud zonder hem te verdunnen. Dit is dan een mooie tussenoplossing.

 

Een paar laatste tips

Whisky moet je leren drinken, net als koffie. De bittere, scherpe smaak vergt enige oefening en gewenning. Maar wanneer je whisky wilt kopen, kun je al wel van je eigen smaakvoorkeur uit gaan. Ben je een zoetekauw of houd je juist meer van scherp voedsel? Laat je verkoper dit weten en vaak kunnen ze je al een hele leuke whisky aanbevelen.

 

Vervolgens is het dus een kwestie van proeven. Ga eens naar een proeverij, sta open voor suggesties van anderen en sla een whisky niet af. Vind je hem lekker? Vraag naar de naam en leeftijd (maak een foto van het label) en koop de fles later voor jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief