DE foodblog van Nederland

Uiensoep

Auteur: www.devoedzamekeuken.nl

 

Er is bijna geen soeprecept te bedenken dat zo eenvoudig is als deze uiensoep. Natuurlijk kun je er nog van alles bij bedenken, maar de basis bevat maar enkele ingrediënten.

In echte Franse uiensoep wordt meestal ook nog iets van drank gedaan, zoals rode wijn of cognac. Dit laat ik meestal achterwege, omdat de kinderen het dan niet meer willen en ook zonder is deze soep evengoed heerlijk en vol van smaak. De basis is natuurlijk een goede bouillon. Je kunt hiervoor bouillon van kip nemen, maar zelf vind ik een bouillon van kalfsschenkels het best bij deze soep passen.

 

De soep is op zich gemakkelijk te maken, alleen het snijden van de uien kan even een vervelende klus zijn. De tranen springen me al in de ogen bij het pellen van die dingen, ik zou er bijna weer mijn contactlenzen voor indoen! Het helpt wel iets om een slok water onder de tong te nemen en het kruintje van de ui tijdens het snijden te laten zitten. Hier heb je meteen wat houvast aan bij het snijden. Het kruintje is het onderste deel, dus waar de worteltjes zaten.

 

Belangrijk bij het snijden van uien is een goed scherp mes, alleen daarmee kun je flinterdunne stukjes van de ui snijden.

Uiensoep

 

Ingrediënten

 

 • +/- 750 gr. rode uien
 • 4 el boter
 • 2 liter (kalfs)bouillon
 • keltisch zeezout naar smaak
 • peper uit de molen
 • grof geraspte boeren belegen kaas
 • 125 ml. rode wijn (optioneel)

 

 

Bereidingswijze

 

 1. Snijd het puntje van de ui en snijd de ui in de lengte doormidden, pel ze en leg ze met de snijkant op de plank. Snijd ze in zo dun mogelijke halve ringen.
 2. Verwarm een pan met een dikke bodem op het vuur en smelt hierin de boter.
 3. Fruit de uien in de boter op een laag vuur tot ze zacht zijn en licht beginnen te karameliseren, blijf regelmatig roeren. Dit duurt zeker een half uur tot een uur!
 4. Draait het vuur hoger en bak de uien onder constant roeren tot ze bruin zijn. Let op dat ze niet verbranden!
 5. Giet er de bouillon bij en eventueel de wijn, breng aan de kook, schuim eventueel even af.
 6. Breng op smaak met zout en peper.
 7. Serveer in soepkommen met een flinke pluk van de geraspte kaas.

 

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief