DE foodblog van Nederland

De top 3 gezonde noten

Auteur: www.gezondenotenkopen.nl

Topnoteringen vliegen je met grote regelmaat om de oren. Zeker niet alleen over voeding maar ook ver daarbuiten. Of het nu gaat om muziek, sport, records, irritaties of beste verdienende Nederlanders je kunt altijd wel een doorsnede maken. Waarom zijn ze er? Omdat ons brein het prettig vindt om de dingen te ordenen. Iets is groter dan een ander object, beter, sneller of rijker.

Deze lijstjes zijn echter ook gevaarlijk. Alles wordt in hokjes gestopt om daarmee de wereld te vereenvoudigen. Een topnotering is daarmee altijd een simplificatie van de werkelijkheid waaruit zaken zijn weggelaten. Als het gaat om een topnotering van een voedingsfabrikant of verkoper is enige achterdocht zeker op zijn plaats. De vraag is; namelijk hoe wil hij jou beïnvloeden?

Maar wat als het dan om noten gaat? Daar is toch ook wel een top drie van te maken? Dat is zeker mogelijk. We geven drie verschillende inzichten op basis van een andere insteek. En daarmee is elke noot een winnaar.

De top 3 gezonde noten

 

Een top 3 op basis van mineralen
Van (rauwe) noten is algemeen bekend dat het een bron is van mineralen en vitamines. Veel noten zitten bomvol met  magnesium, selenium, kalium of calcium.
Het leuke is echter dat het per noot enorm verschillend is. Je kunt dus niet zonder meer stellen dat er één noot bovenuit springt.

We hebben hieronder een handige tabel voor je opgenomen. Hierin kun je zien welke noot waar in uitblinkt en waarmee die noot in de specifieke categorie de winnaar is.

Mineralen in noten

Als we er dan toch een moeten kiezen dan springen de amandelen er uit. Eet je bruine amandelen rauw dan zijn ze een schat aan Kalium, Calcium en Natrium.

Een top 3 op basis van voedingswaarde
Afhankelijk van het moment van de dag of wat je gaat doen kun je kiezen voor een bepaalde noot. Kies je voor noten die veel vetten bevatten, of kies je voor een noot die eiwitten bevat of ga je juist voor de koolhydraten? Opnieuw kun je ook hier niet zonder meer zeggen wat de beste noot is. De ene noot springt eruit voor de sporter die voor vetten kiest en de andere springt eruit als je kiest voor voedzame eiwitten.

Mineralen in noten

Rauwe cashewnoten springen eruit in deze topnotering. Cashewnoten worden vooral geconsumeerd door sporters vanwege hun grote hoeveelheid aan eiwitten en koolhydraten.

Een top 3 op basis van populariteit.
Een leuke insteek voor een top 3 notering is de populariteit.  Deze kun je bepalen door te kijken naar de best verkochte noten. Met een hoge populariteit is hij dan tegelijk ook de meest gegeten noot.

  1. Walnoten
  2. Paranoten
  3. Bruine amandelen

Waar ze de populariteit aan te danken hebben blijft gissen. Ze zijn echter stuk voor stuk op veel verschillende manieren te consumeren. Rauw zijn deze drie noten allemaal erg smakelijk. Daarnaast kunnen de walnoten en amandelen uitstekend door gebak. En als je een keer ’s avonds op de bank zit zijn ze geroosterd uit de oven erg smakelijk.

Conclusie
Het is misschien te makkelijk om te zeggen dat er geen top 3 te maken is omdat dit sterk afhangt van de insteek die je kiest. Met deze twee tabellen hopen we je echter een goed inzicht te geven in wat de noot bevat aan mineralen en wat de voedingswaarde is zodat je daarmee gericht een nootje kunt eten. Want noten zijn en blijven echte superfoods!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief