DE foodblog van Nederland

Tips om jouw eethoek nog gezelliger te maken

Een eetkamerset uitkiezen doe je niet zomaar. De eethoek is namelijk een belangrijke plek in huis waar je veel tijd zal doorbrengen met familie, kennissen en vrienden. Het is niet alleen belangrijk dat de eethoek er gezellig uitziet, maar ook comfortabel zit. Bij het inrichten van een eethoek komt meer kijken dan alleen de uitstraling van eettafel met eetkamerstoelen. De afmetingen van deze meubels zijn essentieel, want alleen zo weet je zeker dat je goed zit. Welke richtlijnen kun je aanhouden als uitgangspunt?

De eetkamerhoek inrichten

Eetkamerstoelen
Een eetkamerstoel vormt een belangrijk onderdeel van je eethoek. Je kunt kiezen uit stoelen met en zonder armleuningen. De gemiddelde zithoogte van een eetkamerstoel is tussen 43 en 46 centimeter. De gemiddelde breedte van een stoel ligt tussen de 46 en 59 centimeter. Het verschil in breedte heeft te maken met de armleuning van de stoel. Kies je voor een stoel met armleuningen, let dan vooral op de hoogte van de armleuningen in combinatie met de hoogte van de eettafel. Als je de leuning onder de tafel kunt schuiven, bespaar je namelijk ruimte.

Eetkamertafel
Voor de afmeting van de ideale eettafel zijn je eigen lichaamslengte, de beschikbare ruimte en het aantal personen dat aan tafel zit belangrijk. De ideale eettafelhoogte ligt meestal tussen de 73 en 79 centimeter. De lengte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. Ben je bijvoorbeeld met zijn tweeën, dan is 70 centimeter voldoende. Maar ben je met 8 personen, dan heb je een lengte van minstens 2,5 meter nodig. Zorg er daarom voor dat je een eetkamertafel koopt die ruim genoeg is voor iedereen. Denk dan niet alleen aan de lengte, maar ook aan de breedte van de tafel. Daarnaast moet de tafel hoog genoeg zijn om de eetkamerstoelen onder de tafel te kunnen schuiven. De ideale tafelhoogte ligt meestal tussen de 73 en 79 centimeter. Let ook altijd op de positie van de tafelpoten. Hoe meer deze aan de zijkant zijn geplaatst, hoe meer ruimte je hebt voor je stoelen.

Vergeet de verlichting niet

Kroonluchters of opvallende hanglampen zijn geweldige statement pieces die tot de klassiekers in het interieur behoren. Ze laten elke tafel er elegant en chic uitzien. Hang de lamp ongeveer 80 centimeter boven de tafel op. Zo heb je voldoende ruimte om diegene tegenover je in de ogen aan te kunnen kijken. Een groep van hanglampen brengt de ruimte tot leven. Hang de lampen allemaal op verschillende hoogtes op voor een speels effect. Verlengde hanglampen passen perfect bij rechthoekige eettafels. Ze zorgen voor symmetrie en verdelen het licht gelijkmatig over de tafel. Je kunt ook meerdere kleine hanglampen naast elkaar ophangen. Tip: hoe lager je ze hangt, hoe gezelliger en huiselijker de ruimte lijkt. Kies dan wel voor een oneven aantal. Optisch gezien is dat veel mooier!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief