DE foodblog van Nederland

Stamppot koolraap

Auteur: www.paulienvisscher.nl

Variatie in je voedingspatroon is heel belangrijk. Als je kiest voor een diversiteit aan groenten en fruit zorg je daarmee dat je jezelf rijk voedt en voldoende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen krijgt.

 

 

 

 

Sommige mensen vinden het lastig om de variatie erin te houden, en vervallen vaak in het klaarmaken van dezelfde gerechten. Ik betrap mezelf daar ook wel eens op. Sinds we een groentepakket hebben van een biologische boerderij in onze woonplaats gaat het supergoed, elke week krijg ik een aantal soorten groenten zonder dat ik daar zelf voor kies. Op deze manier moet ik wel nadenken over nieuwe gerechten, en dat is erg leuk. Ook ontdek ik soms voor mij nieuwe soorten groenten, wat ik erg gaaf vind.

 

Eén van de manieren waarop je verschillende soorten groenten kunt klaarmaken is door het maken van een stamppot. Veel soorten groenten passen erg goed in een stamppotje. Ook koolraap is een goede optie.

Koolraap is een koolsoort, en je kunt er net zoals met andere koolsoorten alle kanten mee op. Van rauw tot gewokt, van gekookt tot uit de oven. Voor deze stamppot kook ik de koolraap samen met de aardappels in één pan. Dat is makkelijk en scheelt afwas.

Koolraap bevat vitamine C en zorgt voor vocht afdrijving. Ook zit er in koolraap o.a. calcium en kalium.

Ook zin in een lekkere lente-stamppot? Maak dit recept eens. Eet smakelijk!

Stamppot koolraap

 

Benodigdheden voor ongeveer 3 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram koolraap
  • Scheutje olijfolie
  • Een bakje vegetarisch gehakt
  • Twee teentjes knoflook
  • Een stukje gember (of gemberpoeder)
  • 200 tot 250 ml rijstmelk
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Een hand verse bieslook

 

Bereidingswijze

Schil de aardappels en doe ze in een grote pan.

Schil de koolraap, snijd in blokken en doe ze bij de aardappels in de pan.

Breng aan de kook en zet het vuur zacht.

Verhit een scheutje olijfolie in een wok of koekenpan en bak de vegetarische gehakt samen met de knoflook en gember.

Giet het water van de aardappels en koolraap als deze gaar zijn.

Stamp ze met de rijstmelk, nootmuskaat en peper tot een grove stamppot.

Roer de vegetarische gehakt erdoorheen.

Knip de bieslook erboven en roer dit er ook doorheen.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief