DE foodblog van Nederland

Staartstuk op de BBQ

Onze absolute favoriet: Staartstuk! Een heerlijk mals stuk vlees van het rund, vlak voor de staart. Dit stuk vlees wordt ook wel picanha genoemd en wordt voornamelijk veel gegeten in Argentinië. Wij zijn er ook dol op en hebben dit al eens eerder klaargemaakt in de oven. Dit keer maken we het op de barbecue. Themealdeal verkoopt heerlijk picanha vlees

 

Wat hebben we nodig? Eigenlijk maar heel weinig ingrediënten: een goed staartstuk (ca. 1,5 – 2 kg) en zeezout.
Let er op dat je een staartstuk koopt waar een goede lekkere vetlaag op zit, deze snijd je in (horizontaal en verticaal) zodat er een soort blokjes ontstaan in de vetlaag. Dit heeft 2 functies: het zorgt er voor dat het stuk vlees niet krom trekt tijdens het bakken, en zo komt er tijdens het bakken lekker veel vet vrij.
Het staartstuk even goed inwrijven met grof zeezout
Olie of boter is dan ook niet nodig. Zet de braadslede op het vuur en leg het stuk vlees met de vetrand naar beneden in de braadslede. Er komt vrij veel vet vrij, waardoor je het staartstuk in zijn eigen vet kan bakken.
Tijdens het bakken is het het beste om constant het vet over het staartstuk te scheppen (aroseren), dit zorgt voor extra veel smaak! Bak het staartstuk aan 1 kant op de vetlaag goed krokant, dan nog even bruin bakken aan de andere kant en hij is klaar voor de oven of BBQ.


Dit keer hebben wij de picanha gegaard op de gas BBQ. Zorg ervoor dat je een kerntemperatuurmeter hebt en steek deze in het staartstuk, zodat hij in de kern zit. De temperatuur zal ongeveer op 20 graden zitten zodra je het stuk in de oven legt of op de BBQ. De kerntemperatuur moet ca. 48 graden zijn wil je het stuk rose krijgen. Dit kan ca. een uurtje duren op 170 graden.

Stokbroodje erbij serveren, beetje kruidenboter. Voila, eet smakelijk!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief