DE foodblog van Nederland

lekker en koolhydraatarm gaat dat samen?

Kan een koolhydraatarme maaltijd ook lekker zijn?

Waarschijnlijk heb je al vaker van koolhydraatarm eten gehoord. Vaak vraagt men zich af wat koolhydraatarm eten precies is en of lekker en koolhydraatarm wel samengaan. In dit artikel gaan we het over dit onderwerp hebben. Daarna mag je zelf oordelen.

Wat is koolhydraatarm eten?

Bij koolhydraatarm eten denkt men als snel aan granen, pasta en rijst, dit is de voeding waarvan gedacht wordt dat je het niet meer mag eten. Koolhydraatarm eten zou alleen nog om het eten van groente en eiwitrijke voeding gaan. Toch is dit anders, ook in groente, fruit en peulvruchten vind je namelijk koolhydraten. Bij koolhydraatarm eten is het belangrijk om minder suikers te eten, deze worden vervangen door voeding die rijk is aan vetten en eiwitten. Bij koolhydraatarme voeding gaat het erom dat je minder koolhydraten eet. Koolhydraten worden niet volledig geschrapt.

Koolhydraten geven energie aan het lichaam. Het is de verzamelnaam van alle soorten suikers die we in onze voeding tegenkomen. Je vindt deze suikers terug in allerlei producten, denk aan brood, snacks, snoep en fruit. Ja, ook van fruit mag je niet teveel eten, daar zitten koolhydraten in. Bij een koolhydraatarm dieet is het belangrijk om gematigd te eten.

Voordelen van koolhydraatarm eten

Wanneer je net met koolhydraatarm eten begint, merk je dat het niet meevalt om dit vol te houden. Jouw lichaam hunkert naar de suikers zoals je deze normaal altijd at. Als koolhydraatarm eten een tijdje wordt volgehouden, verdwijnt de behoefte. Vanaf dat moment wordt het eenvoudiger om koolhydraatarm te eten. Hierdoor wordt het mogelijk om minder pieken en dalen in jouw bloedsuikerniveau te ervaren. Dit is goed voor jouw lijf. Wanneer je sterk afhankelijk bent van koolhydraten, blijft er continu een zekere hunkering naar koolhydraten bestaan, dit verdwijnt. Eten wordt minder belangrijk.

Wat is lekker?

Voor veel mensen draait het bij lekker eten met name om een verzadigd gevoel. Dat heeft niet altijd met de smaak van eten te maken. Ons verlangen naar vet, suiker of zout speelt daar ook een belangrijke rol in. Zo krijg je steeds meer zin in suiker als je er meer van eet en krijg je steeds minder zin in suiker als je er minder van eet. Dit geldt ook voor voeding met veel zout of vet, als je er meer van eet groeit de behoefte. Ga je beter je best doen om eten te proeven? Dan merk je dat je gevoeliger voor smaak wordt. Op dat moment ga je smaken waarderen en blijft jouw behoefte niet bij zout, vet en suikers hangen. Het proeven van eten wordt verfijnder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief