DE foodblog van Nederland

Koelkast tomatensaus met balletjes

Auteur: www.peachypaleo.nl

Hi Kookpraat lezers,

Dit is mijn eerste bijdrage aan Kookpraat.nl en ik heb er zin in! Mijn naam is Eva en ik ben een enorme Paleo fan. In april dit jaar ben ik gestart met mijn eigen blog onder de naam Peachy Paleo. Hierin beschrijf ik recepten, deel informatie over gezonde voeding en post soms grappige of leerzame filmpjes.

Maar, nu over het recept… Op het menu staat koelkast in tomatensaus met balletjes en met koelkast bedoel ik natuurlijk de inhoud ervan. Wij houden er thuis niet van voedsel weg te gooien, dus probeer ik elke week alle restjes in onze koelkast te verwerken in een gerecht, zoals bijvoorbeeld soep, ovenschotels of zelfgemaakte bouillon. Ook deze week zijn de restjes helemaal opgebruikt in een heerlijke pan met balletjes in tomatensaus. Onder ingrediënten zie je wat er in is gegaan, maar je kunt alle groenten vervangen door wat je dan ook in je koelkast hebt. Dit gerecht is bijvoorbeeld ook heel lekker met sperziebonen, bloemkool, wortel, noem maar op. Kies wel voor stevige groenten anders veranderd deze maaltijd in soep.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 

  • 1 kilo gehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 ml)
  • 1 eetlepel roomboter (of ghee)
  • 1 handje champignons
  • 1 bosje bosuien
  • 1 paprika (om het even welke kleur)
  • 2 uien
  • 1 ei
  • 1 handje cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels honing
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 6 takjes verse tijm
  • peper en zout naar smaak

 

Zoveel tijd heb je nodig:

 

  • Keukentijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten

 

 

Koelkast tomatensaus met balletjes

 

Zo maak je het:

1 Snijd 1 ui en 3 of 4 champignons heel fijn en mix dit met het gehakt, ei, de helft van de verse kruiden en peper en zout naar smaak. Draai balletjes zo groot als een walnoot.

2 Verwarm de boter of ghee in een grote pan en bak de balletjes rondom bruin in ongeveer 5 minuten op hoog vuur. De balletjes hoeven nog niet gaar te zijn.

3 Snijd ondertussen de rest van de champignons, de ui, paprika en cherrytomaatjes in plakken en stukken. Lekker grof, zodat er iets van overblijft straks.

4 Schep de balletjes uit de pan. In het achtergebleven vet, bak je op hoog vuur de groenten kort aan, ongeveer 3 minuten. Voeg in de laatste minuut de rest van de fijngesneden verse kruiden toe.

5 Open het blikje tomatenblokjes en laat iets van het vocht weglopen in een apart schaaltje. Dit kun je later eventueel weer toevoegen als de tomatensaus te dik is. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan, samen met de    honing, kaneel, peper en zout. Draai het vuur lager en breng de saus zachtjes aan de kook.

6 Voeg de balletjes weer toe aan de pan zodra de saus kookt en zet de pan op het kleinste pitje op de laagste stand. Laat de balletjes ongeveer 15-20 minuten zacht doorpruttelen zonder deksel op de pan. Controleer of de balletjes goed gaar zijn.

 

Dit gerecht is heerlijk met bijvoorbeeld bloemkoolrijst. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief