DE foodblog van Nederland

Keuken ventilatie

Er zijn nogal wat mogelijkheden met de afzuigkap in de keuken: wandschouw, onderbouw, vlakscherm en inbouw afzuigkappen. Een afzuigkap zuigt tijdens het koken de kookdampen op. Onze Zuiderburen noemen de afzuigkap dan ook dampkap.

Systemen
Er zijn drie soorten afzuigsystemen. Wanneer je een afvoer naar buiten hebt, kies je voor een afzuigkap die geschikt is om aangesloten te worden op een luchtafvoer. Wanneer je geen afvoer naar buiten hebt kies dan voor een recirculatiesysteem. Het is ook mogelijk dat je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wanneer dat het geval is, heb je een afzuigkap zonder motor nodig.

Recirculatie
Een recirculatie afzuigkap filtert de lucht in de keuken en blaast die schoon terug de ruimte in. Hierbij heb je geen luchtafvoer naar buiten nodig. Een recirculatie afzuigkap is minder krachtig dan een luchtafvoer afzuigkap. Een recirculatie afzuigkap zuigt de lucht op, filtert het, en blaast het terug de keuken in. De lucht circuleert. In de afzuigkap zitten koolstoffilters. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de afzuigkap de kooklucht opzuigt, absorbeert de koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. De lucht is schoon en de afzuigkap blaast deze terug de ruimte in.

Capaciteit
De afzuigcapaciteit is het maximale vermogen van de afzuigkap en wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. De capaciteit betekent hoeveel en hoe snel de afzuigkap lucht uit de keuken zuigt. Heb je een open keuken? Dan is het belangrijk dat je voor een hoge afzuigcapaciteit gaat.

Filter
Een vies vetfilter zorgt dat de afzuigkap niet meer optimaal werkt. Door de filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft het afzuigkapfilter efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn drie soorten afzuigkapfilters voor luchtafvoer: een metalen, aluminium en stoffen filter.

Redelijk nieuw is de afzuigkap in het werkblad in plaats van erboven. De afzuigkap neemt minder ruimte in dan een traditionele schouw. De afzuigkap in het aanrechtblad is in twee varianten verkrijgbaar: een inschuifbare afzuigkap en een afzuigkap die écht in het aanrechtblad is geïntegreerd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief