DE foodblog van Nederland

Kefir Panna Cotta

Auteur: www.devoedzamekeuken.nl

Op mijn blog De Voedzame Keuken schreef ik al dat ik de laatste tijd in de ban ben van panna cotta. Een veelzijdig dessert, dat overigens ook prima dienst kan doen als ontbijt en dat geschikt gemaakt kan worden voor veel verschillende diëten. Het bevat geen heftige allergenen zoals gluten, noten of eieren en als je ook niet tegen zuivel kunt, kun je deze prima vervangen door bijvoorbeeld kokosmelk en kokosroom.

Een veganistische variant zou je zelfs ook nog kunnen maken door de gelatine te vervangen door agar agar. Zelf verwerk ik liever zoveel mogelijk gelatine in mijn eten en dus heb ik dat nog niet uitgeprobeerd. Hier kun je lezen waarom ook jij wellicht ook overal gelatine in wilt verwerken, zelfs in je koffie!

De variant die ik jullie hier ga geven heeft nog een extra gezonde toevoeging naast de gelatine, want deze is gemaakt van melkkefir, een soort yoghurt drank vol met gezonde melkzuurbacteriën oftewel probiotica. Je leest er meer over op mijn blog. Gecombineerd met een heerlijke graanvrije granola (krokante muesli), maak je er een heerlijk ontbijt van.
Het recept voor deze granola vind je in het Puur en Lekker Eten e-book, waaraan ik heb meegewerkt.

Je maakt eerst een soort dikke yoghurt, vergelijkbaar met Griekse yoghurt, van melk en slagroom met kefirkorrels, daarna wordt daar de panna cotta van gemaakt.

Kefir Panna Cotta

Ingrediënten en benodigdheden:

• 2 el melkkefirkorrels (of genoeg om 1 liter kefirdrank te maken)
• 200 ml. slagroom
• 800 ml. (rauwe)melk
• kunststof zeef
• vergiet
• schone theedoek, zonder wasmiddel/wasverzachterluchtjes

Ingrediënten en benodigdheden voor de panna cotta

• 500 ml. dikke kefir
• 300 ml. slagroom
• 200 ml. (rauwe) melk
• 7 gr. of 2,5 tl. gelatine poeder (goede grasgevoerde gelatine koop je bijvoorbeeld hier)
• 4 el. honing plus extra voor de topping
• 1 tl. vanille extract
• een puddingvorm of 6 kommetjes
• beetje kokosolie om de vormen in te vetten

Voor de topping kun je van alles nemen, zoals de eerder genoemde granola, walnoten, zacht fruit of zoals hier op de foto stukjes grapefruit van velletjes ontdaan.

Werkwijze

1. Eerst maak je de dikke kefir, door de korrels in een inmaakpot te doen samen met de melk en slagroom. Sluit de pot af, even stevig schudden en laat dit op kamertemperatuur zo’n 24 uur fermenteren.
2. Zeef de korrels uit de kefir, deze kun je gebruiken voor een volgende batch.
3. Doe de theedoek in het vergiet en plaats dit in een kom om de wei op te vangen. Giet de kefir in de doek en dek af met een groot bord of iets dergelijks. Laat de kefir enkele uren uitlekken tot er een dikke yoghurt ontstaat, vergelijkbaar met Griekse yoghurt. De wei die uit de kefir is gelekt kun je gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie.
4. Vet je puddingvorm of de kommetjes licht in met wat kokosolie.
5. Doe 4 el. (60 ml.) van de melk in een kommetje en strooi daar de gelatine overheen. Laat dit 5 à 10 minuten wellen.
6. Ondertussen verwarm je de slagroom in een steelpan tot deze begint te dampen, maar nog niet kookt. Als je geen rauwe melk gebruikt, kun je deze ook meewarmen.
7. Roer, van het vuur af, de gelatine door de warme room en vervolgens het vanille extract.
8. Laat iets afkoelen tot zo’n 40 °C en roer er dan de honing en de rest van de melk en de dikke kefir erdoor.
9. Giet het mengsel in de vorm of verdeel over de vormpjes, laat afkoelen tot kamertemperatuur, roer nog even goed om en laat vervolgens in de koelkast enkele uren opstijven.
10. Om de panna cotta op een bord te kunnen storten, kun je de vorm het beste heel even in heet water dompelen en dan omkeren.
11. Serveer met een topping naar keuze en een lepeltje honing.

Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief