DE foodblog van Nederland

Bruine rijst risotto

Auteur: www.leefbewustgezond.nl

Risotto, ik ben er dol op! Ik eet het niet vaak, maar als ik het dan maak probeer ik er zoveel mogelijk groente in te proppen, en zo min mogelijk ‘troep’. Voor mij valt – helaas – kaas ook onder ‘troep’, ik maak dus een risotto zonder kaas. Uiteraard kun je dit er zelf wel aan toevoegen als je geen innerlijke ruzie krijgt met je darmen enzo. Deze risotto heb ik gemaakt in de soeppan die ik voor Kitchen and More mocht testen, want waarom alleen soep maken als je dit heerlijke maal er ook uit kunt toveren?!

Wil je weten wat ik van deze pan vindt en hoe jij deze kunt bestellen? Kijk dan even op www.leefbewustgezond.nl/reviewsoeppan voor mijn review!

 

Ingrediënten voor 2 personen

150gr ronde bruine rijst (risotto rijst mag ook)

1 ui

scheut witte wijn

0,5 – 1L gistvrije uien/groente bouillon (1-2 blokjes)

1,5 courgette

2 bakjes kastanje champignons

200gr verse bladspinazie

07-04-2014 leefbewustgezond.nl Bruine rijst risotto

Bruine rijst risotto

 

Begin met het bakken van de rijst en de fijngesneden ui, dit doe je in een pan met een klein beetje boter of kokosolie op een middelhoog vuur. Houd in de gaten dat de ui niet verkleurd, je wilt de uien en rijst glazig bakken. Zodra de rijst en de uien glazig zijn blus je dit af met een flinke scheut witte wijn (optioneel, maar geeft wel extra smaak! Anders kun je dit met bouillon doen).

Nu gaat het proces van het eindeloze roeren van start, schenk beetje bij beetje wat bouillon over de rijst en laat dit – al roerende – opnemen door de rijst. Terwijl je dit doet kun je beginnen de groentes te snijden, die rijst heeft toch wel zo’n 20 minuutjes nodig. Let wel steeds op dat de rijst niet droog komt te staan, en roer regelmatig door de pan.
De courgette gaat in kleine blokjes, de champignons in plakjes en de spinazie snijd ik ook grof (dat mengt een stuk makkelijker straks door de rijst).

Vergeet niet om af en toe een korreltje rijst te proeven zodat je de garing in de gaten kunt houden, zodra de rijstkorrel niet meer wit van binnen is en wel nog een ‘bite’ heeft dan is ‘ie gaar!

Heb je al een slappe pols van al het roeren? Als de rijst bijna gaar is voeg je alvast de champignons toe en roer je deze lekker mee. Pas als de risotto klaar is om te eten voeg je de courgette en spinazie toe, hoe korter deze meebakken hoe meer vitamines er bewaard blijven! Daarnaast geven ze ook een fijne bite aan het gerecht, verschillende texturen eet altijd fijner dan een homogene massa. Roer de boel goed door en schep op! Ik koos ervoor om nog een lepel zelfgemaakte olijven tapenade* erop te doen voor nog meer smaak, dit hoeft niet maar is wel een aanrader!

*Olijven tapenade: was en zeef de zwarte (ontpitte) olijven en maal deze fijn in een hakselaartje of met de staafmixer, voeg hier een scheut olijfolie en een handje vol vers geplukte blaadjes basilicum aan toe. Breng op smaak met peper en bewaren kan ongeveer een week in de koelkast. Giet steeds een laagje olijfolie op de tapenade dat conserveert!

Bruine rijst risotto

Geniet van je Bruine rijst risotto en eet smakelijk!

 

One Response to Bruine rijst risotto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief