DE foodblog van Nederland

saffraan gemarineerde kip, met Iraanse rijst en rode bessen

Auteur: www.kookboekmamakookt.nl

Introductie Mama Kookt:

Mama Kookt geeft een kijkje in de keuken van zes moeders uit verschillende culturen. De kleurrijke gerechten zijn afkomstig uit Congo, Iran, Wit-Rusland, Nederland, Curaçao en Indonesië maar worden met ons gedeeld vanuit de keuken in Nederland.

 

 

 

Dit kookboek bevat een bonte verzameling van inspirerende recepten, bereidingswijzen, anekdotes, eetgewoontes en veel kleurrijke foto’s. Iedere moeder heeft haar eigen stijl en creëert haar eigen sfeer op tafel en in de keuken. Je stapt telkens een andere wereld binnen. De liefde en de passie voor het koken spatten van iedere foto af.

Mama’s voor mama’s. Met de opbrengst van dit kookboek (€6,00 per boek) steunen wij een aantal projecten voor moeders wereldwijd (o.a. Microkrediet voor Moeders, Cordaid Memisa en Boko Africa Foundation).

 

Recept en introductie van Mama Beli uit Iran:

 Beli Hooshyar-Kolaei

Beli woonde met haar ouders in zuid Iran. Op haar 15e verhuisden ze naar Shiraz.
In 1999 is ze met haar kinderen naar Nederland gekomen om zich bij haar man te voegen. Ze is sterilisatie assistent geweest in het UMCG in Groningen. Beli is moeder van een zoon en een dochter.

‘In de winter maakte mijn moeder altijd dikke soep met verschillende bonen en tuinkruiden. Ik maakte dat nooit, maar ging het bij haar eten, omdat zij dat zo lekker kon maken. In Nederland ben ik het zelf gaan proberen en het was meteen goed gelukt. Een typische lekkernij die we meestal op tafel hebben staan is groentes in zuur. Het kost dagen voorbereiding en het is pas lekker als het maanden in azijn heeft geweekt.’

‘In Iran leven mensen samen. Ze eten samen en vieren en rouwen samen. Familiebanden betekenen veel voor ons.’ Beli Hooshyar-Kolaei

saffraan gemarineerde kip, met Iraanse rijst en rode bessen

 

Alle recepten die ik heb gekozen zijn feestelijke recepten. De voor-, hoofd- en nagerechten komen allemaal tegelijk op tafel. Er staan altijd verse tuinkruiden, radijsjes en lente-uitjes op de tafel om van te snoepen. Voor jullie heb ik een van de meest feestelijke en kleurrijke recepten uitgekozen: Zereshkpolo ba morgh.

Zereshkpolo ba morgh

In saffraan gemarineerde kip, geserveerd met Iraanse rijst en rode bessen (hoofdgerecht)

saffraan gemarineerde kip, met Iraanse rijst en rode bessen

 

Ingrediënten

1 middelgrote ui

4 kippenborsten of andere delen van de kip

saffraan, vloeibare saffraan

3-4 el suiker

3 kopjes rijst eerst wassen, dan weken in zout water

1 kopje zereshk (rode bessen)

1 el tomatenpuree

plantaardige olie en boter

kerrie of kurkuma

zout en peper

 saffraan gemarineerde kip, met Iraanse rijst en rode bessen

De kip

Verhit olie en boter in de braadpan en bak de uien goudbruin. Bestrooi met zout en peper
en kerrie of kurkuma. Doe de stukken kip erbij en wentel ze rond. Voeg een kop water toe. Breng dit aan de kook en roer er dan een klein beetje saffraan en de tomatenpuree door. Doe de deksel op de pan en laat de kip op een laag vuurtje 30-45 minuten stoven tot ze gaar is.

De Iraanse rijst

Doe de rijst in een grote pan met ruim kokend water. Giet de rijst als de rijstkorrels een beetje zacht (niet kleverig) zijn in een zeef. Verhit wat olie in de pan en stort de rijst erin. Doe de deksel erop en stoom de rijst op een laag vuur in een half uur gaar.

De zereshk

De bessen moeten goed worden gewassen. Doe ze in een kleine pan op een matig vuur. Schenk er wat olie over en een scheutje vloeibare saffraan. Doe de suiker erbij en schep alles goed om.

 

“Noesje dzjaan” نوش جان

(eetsmakelijk)

One Response to saffraan gemarineerde kip, met Iraanse rijst en rode bessen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief