DE foodblog van Nederland

Een culinaire reis naar Brazilie – Ontdek de geheimen van het kiezen en bereiden van picanha vlees

Picanha klinkt dan misschien heel exotisch, het is nochtans gewoon een type rundvlees dat wij ook kennen. Dit stukje vlees wordt traditioneel veel gegeten in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen, maar wordt steeds populairder bij ons. En maar goed ook, want de malse picanha zal elke vleesliefhebber bevallen met zijn robuuste smaak en simpele bereiding.

Wat is picanha nu eigenlijk?

Picanha is wat wij in het Nederlands ook het staartstuk noemen: een stuk vlees helemaal vanachter op de rug van het rund, net voor de staart. Het vlees wordt gesneden in grote, driehoekige stukken met een dikke laag vet erop die de vetkap heet. Dit vet zit op de picanha omdat de rug niet veel beweegt en niet gespierd is. Hierdoor is het vlees extreem mals en smelt het in de mond.

In Brazilië is picanha een premium stuk vlees dat vooral in traditionele barbecues veel gebruikt wordt. Daar wordt het met vet en al klaargemaakt, wat ook het lekkerste is. In Noord-Amerika snijden ze het vet er vaak af om picanha steak te maken. En ook hier in Europa is dat meestal het geval. Sinds enkele jaren wordt het steeds populairder om picanha wel in de traditionele vorm te verkopen.

Waar let je best op als je picanha koopt?

Picanha kan je intussen al op veel plekken vinden, in de supermarkt of online. Er zijn wel enkele kenmerken waar je best op kan letten als je dit vlees koopt. Ten eerste is er het gewicht: één stuk picanha weegt best tussen de 1 tot 1,5 kilo. Als het meer weegt, is de kans groot dat er ook andere stukken van de rug en flank zijn mee gesneden. Dit ander vlees is taai en niet zo lekker, dus in dit geval is minder zeker beter.

Verder wil je dus die lekkere vetkap die bij de bereiding zo belangrijk is. Meestal is deze ongeveer een centimeter. Best let je ook op dezelfde dingen waar je altijd op let bij het kopen van een steak: het vlees moet een mooie rode kleur hebben en niet teveel spierweefsel. Er mag geen vocht in de verpakking zitten.

Hoe maak je picanha klaar?

Picanha klaarmaken kan op verschillende manieren. De simpelste is om het vlees in kleinere stukken te snijden zodat je steaks krijgt en deze gewoon in de pan klaar te maken. Maar traditioneel wordt dit vlees in Brazilië op een spies gestoken en boven houtskool gegaard. Op de barbecue is picanha makkelijk en heel lekker. Door picanha op deze hitte te garen, smelt de vetkap en trekt die in het vlees. Is het niet zo’n geweldig weer? Je kan hetzelfde bereiken door hem eerst in een pan kort dicht te schroeien en daarna verder in de oven te laten garen. De truc is dus geduld en het vlees lange tijd op lage hitte te bereiden. Picanha vlees heeft vanzelf een robuuste runder smaak. Echt bijkruiden is niet nodig, doe er gewoon wat zout en peper op. Picanha steak bestellen? Kijk dan eens op de website van Inamood of een andere online slager.

Volg ons op Facebook voor meer lekkere recepten > Kookpraat

Ben jij benieuwd hoe je perfect een hertenbiefstuk klaarmaakt? Lees hier het artikel >> Hertenbiefstuk klaarmaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief