DE foodblog van Nederland

Heerlijke gepofte aardappel BBQ recept

De zomerzon straalt fel aan de horizon en dat betekent maar één ding: het is weer tijd om de barbecue aan te steken en te genieten van heerlijk gegrild eten. Terwijl de sappige hamburgers en sissende worstjes vaak het middelpunt van de aandacht zijn, is er één gerecht dat de smaakpapillen keer op keer verrast – de gepofte aardappel van de BBQ. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden naar het bereiden van de perfecte gepofte aardappel op de barbecue, een gerecht dat zowel eenvoudig als verbluffend lekker is.

De Juiste Aardappel Kiezen

Voor een succesvolle gepofte aardappel is de keuze van de aardappel van groot belang. Kies voor aardappelsoorten zoals de Russet of de Maris Piper, die een hoog zetmeelgehalte hebben en daardoor een heerlijk zachte binnenkant krijgen na het poffen. Zorg ervoor dat je aardappels kiest die ongeveer gelijk van formaat zijn, zodat ze gelijkmatig garen.

Reinigen en Prikken

Was de aardappels grondig onder stromend water om eventueel vuil te verwijderen. Prik vervolgens met een vork enkele gaatjes in elke aardappel. Dit voorkomt dat de aardappels tijdens het poffen ontploffen en zorgt voor een gelijkmatige garing.

Inpakken en Kruiden

Bestrijk elke aardappel met een dun laagje olijfolie en breng royale hoeveelheden grof zeezout aan over de schil. Wikkel elke aardappel stevig in aluminiumfolie. Voeg voor extra smaak en aroma’s enkele teentjes knoflook, takjes rozemarijn of tijm toe voordat je de aardappel inpakt.

 Voorverwarmen van de BBQ

Steek de barbecue aan en verwarm deze tot een medium-hoge temperatuur, ongeveer 175-200 graden Celsius. Zorg voor een indirecte grillmethode door de kolen aan één kant van de barbecue te plaatsen, zodat de aardappels niet rechtstreeks boven de hittebron liggen.

Het Poffen

Plaats de ingepakte aardappels op het rooster, weg van directe hitte. Sluit de deksel van de barbecue en laat de aardappels ongeveer 45 minuten tot een uur garen. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de aardappels en de temperatuur van de barbecue.

gepofte aardappel bbq

Afbeelding van Freepik

Controleren op Gaarheid

Om te controleren of de aardappels gaar zijn, prik je voorzichtig met een vork door de aluminiumfolie en in de aardappel. Als de vork gemakkelijk door de aardappel glijdt en de binnenkant zacht is, zijn de aardappels klaar.

Serveren en Genieten

Haal de gepofte aardappels voorzichtig van de barbecue en laat ze een paar minuten rusten voordat je de folie verwijdert. Snijd de aardappels open en serveer ze met een klontje boter, zure room, geraspte kaas, bieslook of andere favoriete toppings naar keuze.

Met deze eenvoudige stappen kan je moeiteloos genieten van de perfecte gepofte aardappel van de barbecue. De knapperige, zoutige schil en de fluweelzachte binnenkant zullen je smaakpapillen betoveren en je zomerse barbecue-ervaring naar een hoger niveau tillen. Dus waar wacht je nog op? Steek de barbecue aan, volg onze gids en bereid je voor op een smaakvol avontuur vol gastronomisch genot. Eet smakelijk!

Ben jij fan van Barbecueën & Gepofte aardappels? Deel dit heerlijke recept vooral verder met andere liefhebbers.

Lees hier 1 ander artikel van Kookpraat hoe je de perfecte zalm kunt klaarmaken op de BBQ. > Noorse Zalm BBQ Klaarmaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief