DE foodblog van Nederland

1# Buitenkeuken voorbereidingen

Het project voor 2020 is begonnen, we gaan een buitenkeuken maken! Momenteel hebben we een hele mooie pergola met druivenplanten en kiwi planten in onze tuin. Deze zit direct aan het pand. Dit ziet er prachtig uit vooral in de zomer, maar dit geeft eigenlijk altijd veel ‘rommel’ qua bladeren en dergelijke. Daarnaast kunnen we niet buiten koken en zitten omdat het natuurlijk niet waterdicht is. Als het regent moeten we echt binnen 20 minuten wel naar binnen.


Één van onze favoriete bezigheden is BBQ-en, dit doen we het liefst het hele jaar door. Hiervoor hebben we onze Yakiniku (een kamado BBQ die het hele jaar door gebruikt kan worden). Het zou perfect zijn als de Yakiniku ook onderdak kan komen te staan en we hier ook met vrienden van kunnen genieten door gezellig bij elkaar te kunnen zitten en te BBQ-en. Een buitenkeuken leek ons een ideale oplossing om onder andere alle keukenspullen, Yakiniku en meer te bergen. Naast de Yakiniku komt er nog een pronkstuk in: de vuurschaal en tevens BBQ ofyr van Whitefire. Naast deze mooie apparaten komt er natuurlijk een zitje, wellicht een houtkachel of gaskachel en mooie kasten en meubelen. Hier zijn we nog over aan het brainstormen, want dit gaat meer richting de afwerkings- en inrichtingsfase.

Allereerst moeten er (bouw) tekeningen worden gemaakt. De afmetingen zijn bekend en dan kan er getekend gaan worden. Naast de tekening moeten we ook nadenken over materialen en constructies van het ontwerp.
De pergola liet naast de regen ook nog vrij veel licht door, dit valt natuurlijk weg als je er een plat dak met dakbedekking op maakt. We hebben daarom besloten om er twee lichtkoepels in te plaatsen, zodat we alsnog daglicht binnen krijgen. Het dak wordt precies onder de goot van het pand geplaatst, zo is het nog hoog genoeg en kan de goot mooi aangesloten worden op het dak van de buitenkeuken, zonder dat het gaat lekken. Ja, ook daar is over nagedacht! ?

Even een impressie van hoe het nu is in de herfst en in de zomer:

De zijwanden maken we dicht, zodat we uit de wind zitten en koken. De voorkant blijft open, hier maken we een dakoverstek met spotjes.
Het is de bedoeling dat we ook in de winter in de buitenkeuken kunnen eten en koken, daarom zijn we ook van plan om een terrasverwarmer bij de zithoek te plaatsen en een gas- of houtkachel in het midden. Dit is natuurlijk ook fijn op de wat frissere zomeravonden.
Wat van belang is naast het ontwerp, is dat we nadenken over de lichtpunten en de punten waar stopcontacten moeten komen. Welke apparaten willen we gebruiken in de buitenkeuken? Wellicht moeten we nog een extra groep in de meterkast laten bouwen, aangezien een terrasverwarmer, een afzuigkap en professionele horeca apparatuur zoals een plancha veel stroom gebruiken.

Zoals je merkt gaat er al veel vooraf voordat je überhaubt kunt beginnen met bouwen (en natuurlijk eerst afbreken). We houden jullie op de hoogte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief