DE foodblog van Nederland

Zuurkool met een plusje

Auteur: Puck

Heerlijk gezond recept met zuurkool van Puck. Wat is zuurkool? Een witte kool die door inwerking van verschillende melkzuurbacteriën geconserveerd is. Waarom is zuurkool zo gezond? Zuurkool bevat erg veel Vitamine C, Vitamine B en ijzer. Vroeger werd ook veel zuurkool gegeten om scheurbuik te voorkomen. Deze kool kan rauw worden gegeten, maar ook gekookt of gestoomd worden. Zuurkool wordt in Nederland erg vaak gegeten als stamppot met gekookte aardappelen, maar kan ook gegeten worden in een salade of ovenschotel, zoals onderstaand recept laat zien.

Al staan langs de weg de krokusjes in alle kleuren te jubelen, zuurkool smaakt altijd.
Het lekkerst nog als ovenschotel.
Wat we voor deze zuurkool nodig hebben is het volgende:

 

 

 

Ingrediënten

Een pakje wijnzuurkool met spek van Albert (500 gr.)
kruimige aardappels (1 kg)
Een bakje gerookt spek
1 rookworst
2 grote Elstar appels
melk
boter
1 runder bouillonblokje (Maggi)
peper
wat suiker
knoflookpoeder
nootmuskaat
snufje kaneel
paneermeel

Zuurkool met een plusje

Bak de spekjes uit, houd die even apart.
De rookworst koken en in plakjes snijden.
De appels in kleine blokjes snijden en met een klontje boter zachtjes opbakken in de koekenpan.
Dan naar smaak een beetje suiker erbij en niet bang zijn om wat kaneel toe te voegen.
Dit appel prutje is bedoeld als iets zoete tegenhanger van de zuurkool.
Maak van de aardappelen met melk, boter, bouillonblokje, peper, nootmuskaat en een klein beetje
knoflookpoeder een luchtige puree.

Verdeel nu de helft van de zuurkool op de bodem van de vuurvaste ovenschaal of schotel.
Leg daar de plakjes worst op en dan de andere helft van de zuurkool.
Doe daar overheen de laag van de appeltjes, dan de uitgebakken spekjes.
Tot slot verdeel je de puree over het geheel heen.
Een paar klontjes boter en paneermeel over het geheel.

Een half uur tot drie kwartier in de oven en smullen maar!

Puck

2 Responses to Zuurkool met een plusje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief