DE foodblog van Nederland

Tri tip met zelfgemaakte BBQ saus

Een prachtig stuk vlees: de Tri Tip. Dit stuk vlees wordt ook wel een ezeltje genoemd, of liesstuk of pas-gehuwdenstuk. In ieder geval een heerlijk braadstuk.  Deze Tri tip komt bij Beaf & Steak weg en is USA Grain Fed. Hoe bereid je dit grote stuk vlees? Wij hebben het met de oven een Yakiniku gedaan.

 

Snijdt eerst het dikste vel en vet er af van één kant. Smeer de Tri tip in met grof zeezout, aan beide kanten. Doe op de vetlaag iets meer, zodat de laag lekker krokant wordt tijdens het dichtschroeien/afgrillen op de BBQ.
De oven op 150 graden voorverwarmen en vervolgens leg je de Tri tip hier ca. een half uur in op 150 graden, tot de kerntemperatuur 45 graden is. Daarna grill je de Tri tip af op de BBQ. Doe dit bij een temperatuur van ca 250-260 graden. Op de Yakiniku is dit goed te zien en te controleren. Houdt het stuk wel goed in de gaten want door het vet komen er soms vlammen en kun je het stuk vlees verbranden.

We hebben de Tri tip geserveerd met een zelfgemaakte BBQ saus en als bijgerecht een Baby romain sla met kruidendressing Verde.

BBQ Saus:
Ingrediënten:
– 1 rode paprika
– 1 ui
– 1 rode peper
– 3 tenen knoflook
– tomatenpuree 400 ml
– vet van tri trip
– 1 blokje gember
– 1 limoen
– Worchestishire saus
– Jack Daniels Whiskey

Allereerst bak je enkele stukjes van het vet van de Tri Trip even op laag voor in olijfolie. Snijdt de ui in stukjes en voeg ze toe samen met de 3 tenen knoflook (mag in zijn geheel, ongesneden) en het gemberblokje. Daarna voeg je de paprika (gesneden in blokjes) toe. Als het glazig wordt mag je het vet eruit halen, de saus moet niet te vet worden. Als alles zacht en glazig geworden is mag je de tomatenpuree/pulp 400 ml toevoegen, alsmede ook de 100 gram suiker, limoensap van 1 limoen en 2 eetlepels Worchestishire saus. Even doorroeren en dan een flinke scheut whiskey toevoegen (ca. 100 ml). Nu laat je het geheel circa 15 minuten sudderen op laag vuur. Hierna alles even in de blender.

 

Sla op de BBQ

Snijdt 2 Baby Romain sla stronkjes doormidden en bestrijk deze met de Verde saus die we hieronder beschrijven. Leg ze daarna ca. 30 seconden op de BBQ.

Voor deze Verde saus hebben we nodig:
– Peterselie (1 bosje)
– Koriander (half bosje)
– Munt (5 blaadjes
– Knoflook 4 teentjes
– 1 grote of 2 kleine sjalotjes
– Ansjovis (4-5 stukjes)
– Kappertjes (ca. 3 eetlepels)
– Goede olijfolie (Extra Vierge)
– Zout
– Peper
Dit sausje is heel gemakkelijk te maken: Snijdt alle kruiden fijn (peterselie, koriander, munt, knoflook, sjalot) alsmede de anjovis, mix alles door elkaar met de olijfolie en proef even of het genoeg zout bevat. De kappertjes en ansjovis zijn namelijk al zout. Naar smaak zout en peper toevoegen. Zet even een uurtje in de koelkast zodat de smaken ook lekker in de olijfolie trekken

 

   

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief