DE foodblog van Nederland

Kabouterbier

De bierconsumptie in Nederland neemt de laatste jaren af, maar wordt enigszins gecompenseerd door het zogeheten craft beer of speciaal ambachtelijk bier.

Speciaal bier
De consumptie van speciaal bier stijgt in Nederland dan ook fors. De import van Belgisch bier neemt toe. Mensen genieten nu meer van bier en drinken met smaak. Het aanbod van speciaal bier brouwers groeit. In Nederland werd in 2017 2,7 miljard liter bier gebrouwen. Dit is exclusief 2,7 miljard alcohol vrij bier. De helft van het gebrouwen bier wordt in Nederland zelf gedronken.

Blond bier
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst in 1982 werd gebrouwen. Sinds 2006 wordt La Chouffe gebrouwen door brouwerij Duvel Moortgat. La Chouffe was behalve op vat lange tijd alleen in grote flessen van 75 centiliter en 1,5 liter Magnumflessen verkrijgbaar. Sinds mei 2009 wordt het bier ook in flesjes van 33 centiliter gebotteld. De brouwer beveelt aan La Chouffe bij een temperatuur van 4 tot 10°C te drinken. Het bier heeft een verfrissend en licht kruidig karakter vanwege koriander, sinaasappelschil en mandarijn. Het smaakt licht zoet en fruitig fris. La Chouffe bier is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles. De samenstelling bestaat uit kruiden, fruit en hop.

Gerechten
Bier wordt ook gebruikt bij het bereiden van gerechten. Veel stoofgerechten met vlees of gevogelte worden verrijkt door 10 tot 15 minuten voor het einde van de stooftijd nog wat bier aan het stoofvocht toe te voegen. Zorg altijd voor overeenkomsten in de smaak van bier en gerechten. Een salade met een vinaigrette zal beter combineren met een geuze, witbier of fruitbier, dan met een zware abdij- of trappistenbier. Abdij- of trappistenbier is perfect bij stoofgerechten met vlees, gevogelte of wild en zwaardere sauzen.

In liters is pils nog altijd verreweg het populairst. Pils was in 2017 goed voor ongeveer 83 procent van de Nederlandse bierconsumptie. Speciaal bier voor 10 procent. De rest is alcoholvrij of een biermix, zoals radler. La Chouffe is vooral bekend om de vriendelijke kabouter op het etiket, vandaar de naam kabouterbier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief