DE foodblog van Nederland

Houmous / hummus, simpel en goedkoop zelf maken

hummus houmous Houmous / hummus is een gezond bijgerecht dat erg simpel zelf te maken is. Je kunt het eten met wat brood (bijvoorbeeld Turks of Libanees) of als dip gebruiken voor worteltjes, bleekselderij, paprika, komkommer etc. Dit is een basis recept, je kunt ook andere kruiden toevoegen voor een pittige of juist zoetere versie, net wat je lekker vindt.

600 gram hummus is best veel maar dus perfect voor een barbecue of een feestje. Als je het echter alleen voor je gezin of jezelf wil maken deel dit recept dan door 2 of 3.

Wanneer je 600 gram klaar maakt kun je het beste het recept in twee keer klaar maken in de blender, omdat het anders lang duurt en je telkens alles om moet scheppen in je blender.

Je kunt het beste beginnen met 2 eetlepels tahin, na het proeven van de houmous kun je alsnog een derde eetlepel toevoegen wanneer alles nog in de blender zit. Voor de olijfolie en het water geldt hetzelfde, begin met 2 eetlepels en voeg later nog een derde toe als je de hummus nog wat te dik vindt.

Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. Je kunt het vinden bij de grotere supermarkten en ook in veel biologische winkels.

Ingrediënten voor ongeveer 600 gram hummus:

  • 1 blik kikkererwten (tussen de 500 en 550 gram zonder het vocht)
  • 2 à 3 eetlepels goede olijfolie
  • 1 verse citroen (om het sap van te gebruiken)
  • 2 à 3 eetlepels Tahin
  • 2 à 3 eetlepels water
  • Knoflook (vers of poeder)
  • Zout

Bereiding:

1 – Gebruik een blender om de kikkererwten (na uitlekken) met 3 eetlepels vers citroensap en 2 volle eetlepels tahin te mixen.

2 – Voeg 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels lauw water toe. Mix alles nogmaals goed in de blender.

3 – Voeg nu wat knoflook (poeder of vers) en zout toe, blijf wel proeven zodat je er niet te veel in doet. Mix alles in de blender.

4 – Wanneer de smaak goed is kun je naar de textuur kijken. Wil je een wat dunnere hummus, voeg dat een beetje olijfolie en/of water toe. Mix alles nog een laatste keer.

Eet smakelijk!

Houdbaarheid: Je kunt je hummus makkelijk een paar dagen tot een week in de koelkast bewaren zolang dit in een afgesloten bakje is.

Tip: Wanneer je je citroen hebt geperst, bewaar dan het overgebleven sap en de schil, hiermee kun je je blender goed ontvetten na deze te hebben omgespoeld.

 

 

 

Voor mensen die goed op hun gezondheid letten en graag willen afvallen is het Pronokal dieet wellicht een goede optie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief