DE foodblog van Nederland

Hele ham van het speenvarken Crispy pork

Dit weekend was het top weer, tijd voor BBQ! We hebben een overheerlijk gerecht gemaakt met de hele ham van het speenvarken van Beef&Steak. Deze bout komt van de achterkant van het speenvarken. Een heerlijk zachte en romige ham. Je kunt dit stuk braden, maar ook bereiden op de BBQ, dit hebben wij gedaan.

 

Je kunt deze bout op meerdere manieren bereiden op de BBQ, namelijk door te injecteren met een lekkere marinade, of alleen de buitenkant te marineren. Wij hebben gekozen om het laatste te doen. Allereerst hebben we de bout aan de onderkant ingesmeerd met Dust to Dust BBQ rub (uiteraard ook van Beef&Steak). De bovenkant hebben we het vel ingesneden en ingesmeerd met zout, een flinke laag.

Hierna leg je de hele ham op de BBQ, wij gebruiken de Yakiniku uiteraard. Leg de bout met het ingesneden vel naar boven op een rooster met daaronder een RVS ovenschaal of bak, zodat het vet hierin opgevangen kan worden. Deze bak leg je op het BBQ rooster, maar niet direct boven het vuur/de kolen. De bak komt op het indirecte deel te liggen. Zorg dat de temperatuur in de BBQ rond de 200-250 graden zit. Dit is nodig om het vel uit te drogen en krokant te maken. Kijk na ca. 45 minuten even of alles nog goed gaat. Daarna zal het nog ca. een uur tot 1,5 uur duren voordat de bout klaar is, de kerntemperatuur dient rond de 70 graden te zijn als je de poot van de BBQ haalt. Daarna nog een half uur in aluminiumfolie laten rusten, de kerntemperatuur zal stijgen naar zo’n 92 graden. Aansnijden maar!

Voordat we met dit alles begonnen zijn hebben we een sausje gemaakt bij deze varkenspoot. Ingrediënten:
1 citroen
1 limoen
2 sinaasappels
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zout
1 rode peper
4 tenen knoflook
1 rode ui
200 ml zonnebloemolie
Even in de blender en nog op smaak brengen met eventueel extra peper, zout of suiker.

Het vlees was nog super mals en het vel heerlijk krokant en zout, een absolute aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief