DE foodblog van Nederland

Franse uiensoep maken met flank steak

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist! Deze uiensoep maken we op de Yakiniku kamado BBQ en bestaat niet alleen uit uien en bouillon, maar ook uit ‘flank steak’. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat! Heerlijk op een koude winterse dag, maar deze frisse voorjaarsavond leent zich ook prima voor een uiensoep! Presenteer deze in een unieke soepkom en het feest is compleet.

 

Wat heb je nodig? Hier de ingrediënten:
– Flank steak 600 gram
– Uien (hollands, wit) 1,5 kg
– Runderbouillon (kan zelf gemaakt worden of koop een goede runderboullion/fond)
– Jonge kaas
– Stokbrood
– Ketjap Manis
– Worcestersaus
– Laurierblad
– Rozemarijn
– Knoflook
– Tijm
– Peterselie
– Peper
– Zout
– Droge witte wijn (voorkeur Pinot grigio) 250 ml
– Bloem
– Mosterd
– Olijfolie extra vierge

Mocht je de bouillon zelf willen maken, zoals wij gedaan hebben, heb je het volgende nodig:
– Ca. 3 liter water
– Schenkel en andere botten (1,5 kg) – Bij de Hanos gehaald
– Bleekselderij
– Uien
– Laurierblad
– Zwarte peperkorrels
– Knoflook
– Wortel

Hoe begin je?
Indien je de bouillon zelf maakt doe je de ingrediënten hiervoor in een kookpan, hierbij schenk je ca. 3 liter water totdat alle ingrediënten onder water staan. Dit breng je aan de kook en zet je daarna ca. 3 uur lang op heel laag vuur, het mag niet koken.
Als de bouillon klaar is zeef je de bouillon, alle ingrediënten eruit en zo houdt je een mooie heldere bouillon over.

Maak alvast het kruidenmengsel voor de croutons: snijd de knoflook en peterselie fijn, voeg ca. 100 ml olijfolie extra vierge toe. Het stokbrood kun je ook alvast afbakken en laten afkoelen.

Ondertussen bak je het vlees (flank steak) op de BBQ. Zorg dat je kamado op 250 graden komt, grill de flank steak kort (ca. 5 minuten) aan beide kanten, zodat deze niet uitdroogt.  Wij hebben enkel zout en peper op het vlees gedaan voordat we gingen grillen.
Nu kun je het vlees in de bouillon laten sudderen, let op: dit duurt ca. 3 – 3,5 uur! Het vlees is hierna zo zacht dat het uit elkaar valt. Haal het vlees uit de bouillon en trek het als het ware uit elkaar, net als pulled pork of chicken.

Zet hierna de bouillon inclusief vlees weer op het vuur, en laat het iets inkoken, tot ca. 2,5 liter.
Bak ondertussen de ui, bij voorkeur in een gietijzeren pan. Op laag vuur, blijf vooral roeren. De ui moet zacht worden en karameliseren. Zorg dus dat de ui een beetje bruin gaat worden en heel zacht is. Dit kan wel een half uurtje duren.  Voeg daarna 1 eetlepel bloem toe en ca. 250 ml droge witte wijn toe. Blijf roeren tot dat er een soort uien-pap ontstaat.
Vervolgens giet je eerst ca. een liter runderbouillon met vlees toe, wederom roeren. Zie het als een soort risotto en voeg af en toe wat bouillon toe.

Maak ondertussen een boeketje kruiden, met keukentouw bind je een takje tijm, rozemarijn, knoflook en laurierblaadjes aan elkaar.
Als het de gewenste dikte heeft, voeg je het bosje kruiden toe. Laat het even sudderen in de soep, voeg ook 1 eetlepel Worcestersaus en Ketjap Manis toe.

Laat het geheel nog even sudderen. Terwijl de smaken in elkaar trekken snijd je het stokbrood in grote croutons en voeg je de peterselie en knoflook in olijfolie toe.  Bak deze croutons af in de oven of BBQ. Wij hebben het in de Kamado Yakiniku gedaan en hebben ook een blokje whisky rookhout toegevoegd voor extra smaak.
Rasp een flinke hoeveelheid jonge kaas, dit doe je naar wens/smaak.

Als alle onderdelen van het gerecht klaar zijn kun je eindelijk beginnen met het gratineren in de oven.
Giet een laag soep in een ovenbestendige kom, strooi er wat kaas over. Doe hierna de croutons op de soep, voeg bij elke kom 1 of 2 kleine theelepels mosterd toe voor extra smaak. Maak het af met nog een laagje gerapte kaas en doe de soep in de oven. Ca. 10 min op 200 graden.

Eet smakelijk!

One Response to Franse uiensoep maken met flank steak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief