DE foodblog van Nederland

Kalfs koteletten met appel

Dit recept komt uit Normandië, Frankrijk. Dit is de regio waar de echte calvados wordt gemaakt. Calvados is een eau-de-vie verkregen door het destilleren van appelcider. Om de naam calvados te mogen dragen, moet de appelcider die gebruikt wordt gemaakt zijn van appels uit Normandië.

Deze kalfs koteletten met appel en crème fraîche saus smaken heerlijk met een glas rode wijn, bijvoorbeeld een Lussac – Saint-Émilion of een Médoc. Heb je liever een droge witte wijn? Dan is een Alsace Riesling een echte aanrader. Ook een glas Champagne zal heerlijk smaken bij dit gerecht.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 4 kalfs koteletten
  • 80 gram boter
  • 5 cl calvados
  • 25 cl crème fraîche
  • 4 appels
  • Zout en witte peper
  • Bieslook
  • Citroen sap
Kalfs koteletten met appel

Kalfs koteletten met appel

 

Bereiding:

1 – Strooi een beetje zout en witte peper over de kalfs koteletten en maak kleine sneden in de zijkant zodat ze tijdens het bakken niet vervormen.

2 – Schil de appels en snijd deze in blokjes of plakjes, giet er wat citroensap over om verkleuren te voorkomen.

3 – Laat 40 gram boter in een grote pan smelten en bak hierin de kalfs koteletten 2 minuten aan elke zijde. Zet het vuur lager, leg een deksel op de pan en laat nog 10 minuten langzaam garen.

4 – Flambeer nu je vlees met de calvados, haal de koteletten uit de pan en houd deze warm (in een oven van 60 graden bijvoorbeeld).

5 – Giet de crème fraîche in de pan bij de jus van het vlees. Laat 3 à 4 minuten langzaam garen tot je saus wat dikker wordt, blijf goed roeren en laat de saus niet koken. Voeg eventueel wat zout en witte peper toe naar smaak.

6 – Leg het vlees terug in de pan, leg er een deksel op om alles warm te houden zonder het vuur aan te zetten.

7 – Neem een nieuwe pan, laat hier 40 gram boter in smelten en sauteer hier de stukjes of plakjes appel in.

8 – Serveer nu de kalfs koteletten met appel en de saus, om het af te maken strooi je wat bieslook over het alles heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief