DE foodblog van Nederland

Witlof met ham uit de oven

Witlof met ham uit de oven is perfect voor een warme lunch of als bijgerecht bij het diner. Bij elke hap ervaar je meerdere smaken die samen een prachtig geheel vormen.

Wat is er gezond aan witlof? Ten eerste bevat witlof zeer weinig calorieën, maar 13 kcal per 100 gram, dit ben je na nog geen drie minuten wandelen al weer kwijt. Ook bevat 100 gram witlof 10,5 mg vitamine C, 190 mg kalium, 25 mg calcium, 26 mg fosfor en 10 mg magnesium.

Al deze vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat je sterke botten behoud, je bloeddruk gereguleerd blijft en eventuele stress verminderd wordt.

De andere ingrediënten voegen natuurlijk wel wat calorieën toe aan dit gerecht, echter valt dit mee, vooral wanneer je er bijvoorbeeld vlees of kip bij eet.

Kinderen houden vaak niet zo van witlof, maar dankzij de béchamel saus, de kaas en de ham zullen ze er minder moeite mee hebben en kunnen ze aan de smaak wennen. Serveer er hun lievelings vlees bij en ze zullen smullen.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 4 witlof struiken
  • 90g boter
  • 30g bloem
  • 50 cl melk
  • 60g geraspte kaas
  • 4 plakken ham
  • zout, peper en nootmuskaat
Witlof met ham uit de oven

Witlof met ham uit de oven

 

Bereiding:

1 – Warm de oven voor op 275 graden en smeer boter in een ovenschaal.

2 – Neem witlof struiken die goed wit en gesloten zijn. Haal eventuele beschadigde blaadjes weg en snijd de stronk eraf.

3 – Stoom de witlof gaar in een pan met 30g boter.

4 – Nu maak je de béchamel saus: In een saus pan laat je 30g boter smelten, hierna voeg je de bloem toe en blijf je flink roeren tot je een gladde massa krijgt. Laat dit 2 minuten garen zonder te laten kleuren. Haal de pan van het vuur en giet de koude melk er in één keer in, klop tijdens het gieten om klontjes te voorkomen. Zet de pan weer op het vuur voor 10 à 12 minuten om de béchamel saus dikker te laten worden, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Voeg zout en peper toe en tevens wat nootmuskaat. Voeg 30g geraspte kaas toe en roer goed door.

5 – Giet de witlof af en vouw een plak ham om elk stuk. Leg deze naast elkaar in de ovenschaal en giet de béchamel saus hier overheen.

6 – Strooi de rest van de kaas over de witlof en leg kleine stukjes van de laatste 30g boter hier bovenop. Nu kan de schaal de oven in voor zo’n 15 minuten.

Totale bereidingstijd: 60 minuten (30 minuten voorbereiding en 30 minuten garen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief