DE foodblog van Nederland

De voordelen van koken op inductie

Inductie koken Steeds meer mensen kiezen voor het koken op inductie in plaats van op gas bijvoorbeeld, maar waarom? Natuurlijk heeft iedereen z’n eigen redenen, maar hier zullen we de voordelen van het koken op inductie aan je voorleggen.

Koken op inductie in veilig

Wanneer je een gas kooktoestel hebt loop je meer risico op ongelukken dan wanneer je op inductie kookt. Er is de kans dat je het gas open laat staan, of dat je kinderen aan de knop draaien en zich verbranden aan het open vuur. Ook kan de vlam makkelijker in de pan schieten, of is het mogelijk dat er grote vlammen komen wanneer er een stukje voedsel in het vuur valt. En wat denk je van een theedoek die te dicht bij het vuur ligt?

Met inductie heb je geen open vuur, dat scheelt al een hoop stress, vooral wanneer er kinderen in de keuken rondlopen, of je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent. Je hoeft dus niet zo alert te zijn als met gas. Een keramische kookplaat is dus ook een optie, omdat er geen vlammen zijn. Het nadeel is dat deze wel erg warm wordt en voor brandwonden kan zorgen. Laat je er bijvoorbeeld per ongelijk een plastic verpakking op liggen, dan zal deze smelten.

Zoals je misschien wel weet wordt de inductieplaat alleen warm wanneer er een pan op staat. Hier heb je dan ook speciale pannen voor nodig. We komen hier zo op terug.

 

Koken op inductie is vaak goedkoper

Omdat je plaat alleen de zone waar de pan op staat opwarmt, bespaar je energie. Dus zet je een klein sauspannetje op een groot vak, zal er geen extra warmte om de pan heen geproduceerd worden.

Indien je verwarmingen en dergelijke niet op gas werken, is het goedkoper om ook elektrisch te koken. Wanneer je een gastoestel gebruikt in de keuken moet je abonnement kosten betalen voor je gasaansluiting, en natuurlijk de kosten van het gas zelf. Dit is dus niet het geval wanneer je op inductie kookt.

 

Speciale pannen

Je zou denken dat je nieuwe pannen moet kopen wanneer je overstapt op inductie, maar dat is niet altijd het geval. Je pannen moeten van ijzer zijn, omdat een inductiekookplaat met magnetisme werkt. Pak een magneet om je pannen te testen. Blijft deze er aan plakken, dan kun je ze op inductie gebruiken. 

Wanneer je een nieuwe kookplaat koopt is het natuurlijk leuk om tevens nieuwe pannen te kopen, van goede kwaliteit. Zo kun je jaren vooruit. Deze koekenpannen bijvoorbeeld zijn een echte aanrader. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreide, goede set. Deze stevige pannen zullen jarenlang meegaan, en zijn zeker het geld waard. Het grote voordeel van een set is dat je in één keer helemaal klaar bent. Je hebt alle type pannen en deksels die je nodig hebt, en ze passen mooi bij elkaar. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief