DE foodblog van Nederland

Robot grasmaaier

Onmisbaar als je een grote tuin hebt, of gewoon een hekel aan grasmaaien: de robot grasmaaier! De robot grasmaaier maakt het leven een stuk aangenamer. Ook wij hebben een robot grasmaaier van Husqvarna, geleverd en compleet geïnstalleerd door Vitaro.

De grond hier in het hoge noorden is drassig en er groeit veel mos.  In Leek hebben we klei grond. Kleigrond is zeer zware grond en laat slecht water door, bij hevige regen blijft er ook wel eens wat water staan. Kleigrond vraagt om een speciale behandeling. Één keer per jaar bemesten van deze grond zorgt ervoor dat de structuur wat losser wordt en de bodem gezond wordt en het bodemleven aan het werk wordt gezet, zij breken de plantenresten en compost af.

We hebben op aanraden van Vitaro gekozen voor de Husqvarna Automower 105, geschikt voor gazons met een oppervlakte tot 600 m2. In mei hebben we de robot grasmaaier laten installeren, een goed moment. Vitaro heeft allereerst ons gazon geverticuteerd. Er kwam veel mos vrij, hierdoor krijgen we een mosvrij gazon, aangezien het gazon weer voldoende zuurstof krijgt. Daarna zijn de kabels aangelegd door het gazon: een binnenkabel waar de maaier mee naar ‘huis’ / zijn dock  kan en de buitenkabel waarmee het maaigebied van de robot wordt aangegeven. De maaier moet ongeveer eens per uur naar zijn dock om te laden, dit gaat vol automatisch dus je hebt er geen omkijken naar. Ook onthoudt de maaier zelf waar hij is geweest, hij gaat kris kras over het gehele gazon om zo geen zichtbare banen achter te laten. Ook zijn de maaitijden/dagen en is de maaihoogte precies in te stellen, ons werd geadviseerd om deze op ca. 3,5 cm te zetten. Het is ook mogelijk om de maaier niet automatisch in te stellen, maar manueel. Dus zodra jij graag wilt dat er gemaaid word, zet je de maaier aan op manueel in het menu.

Onderhoud: ook dit valt mee, eens per 2 weken even schoonmaken met een droge doek en een borstel.  Af en toe dienen de mesjes vervangen te worden. Ook bestaat de mogelijkheid tot het afspreken van een onderhoudsbeurt bij Vitaro. Hele goede service!  Aan het einde van het maai seizoen dient de robot grasmaaier naar binnen te worden verplaatst en vorstvrij worden gestald.

Vitaro heeft vele soorten robot grasmaaiers, geschikt voor allerlei soorten en maten gazons. Ook de bemesting, het verticuteren en de installatie van de robot grasmaaier verliep goed. Wij zijn een tevreden klant!

Bij deze de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

  • Nooit meer zelf grasmaaien
  • Laag stroomverbruik
  • Wordt geïnstalleerd, dus ook hier heb je geen omkijken naar
  • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen:

  • Pas op met bijvoorbeeld mollenklemmen zetten, dan kun je de kabel nog wel eens doorhakken. Omdat de kabel niet zichtbaar is dien je hier wel goed op te letten. Maar ook dit is vaak gemakkelijk te verhelpen met een tussenzet stukje en een stukje kabel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief