DE foodblog van Nederland

Noorse Zalmfilet op de BBQ

Een heerlijk stuk zalmfilet bereid op cederhouten planken in de barbecue. Klinkt goed toch? Nou dat was het ook! Hieronder het  recept met de ingrediënten en hoe we deze Noorse zalmfilet gebakken hebben op de BBQ. Dit keer een hele speciale BBQ, het is eigenlijk een pizza oven!

 

 

Ingrediënten:
– Noorse zalmfilet ca. 1 kg (voor 4-5 personen)
– Zeezout
– Citroen
– Peper
– Oregano
– Cederhout plankjes

Bereidingswijze Zalm:
Allereerst bereid je de plankjes voor, deze leg je ca. 45 minuten in koud water. Zodra ze goed geweekt zijn leg je de plankjes met de gladde kant naar beneden op het BBQ rooster. Na ca. 10 minuten draai je het plankje om zodat de gladde kant boven ligt.

Wij hebben deze Noorse zalmfilet bereid in het BBQ deel (op het rooster) van de pizza oven. Dat werkt echt perfect!
Voor 4-5 personen heb je ongeveer 1-1,2 kilo zalmfilet nodig. Deze grote filet kun je later in mootjes snijden.

De zalm (de kant van het vel) wrijf je lekker in met olie en deze leg je met het vel naar beneden op de plankjes. De bovenkant van de zalm kruid je naar wens. Het kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met bieslook en citroen, maar wij hebben zeezout, peper en oregano gebruikt.  De citroen kun je bij de zalm serveren of op de zalm leggen in de BBQ, dit geeft een heerlijke frisse smaak.

De zalm leg je ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur in de BBQ met de klep dicht. Hierna is de zalm nog zacht, daarna plaats je het rooster iets hoger en schuif je het plankje naar een deel waar minder kooltjes liggen (minder hoog vuur). Doe de klep weer dicht en laat nog ca. 5-10 minuten bakken. Wanneer de zalm lekker stevig is, is deze klaar! Presenteer de zalm op een gaaf bord of een mooie houten serveerplank.

Nog meer gave items voor buiten koken vind je hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief