DE foodblog van Nederland

Mega groenteburger

Auteur: www.eeeeef.wordpress.com

Het idee voor deze groenteburger is ontstaan toen ik iets wou maken zonder brood, pasta, aardappels of vlees. Nou groente is dan wat je overhoud. Laat ik daar nou net gek op zijn! Ik eet wel gewoon vlees maar ben zeker van mening dat dit niet dagelijks nodig is. Ook ben ik dol op brood, pasta en aardappels maar die probeer ik zo af en toe links te laten liggen. Ik eet deze burger als gehele avondmaaltijd. Je kunt het ook leuk serveren als groentegerecht bij een lekker stukje vlees en aardappelpuree bijvoorbeeld.

 

Wat heb je nodig? (1 burger)

2 xxl champignons (te koop bij AH), portobello’s kunnen ook

3 plakken aubergine

1/4 courgette

1 tomaat

1 sjalotje (witte/rode ui kan ook)

1/2 teentje knoflook

1/2 basilicum plant

1 handje pijnboompitten (10 gram)

1 ei (optioneel)

50 gram havermout (optioneel)

Klontje boter

Peper

Zout

Olijfolie

Koekenpannen, gril pan, staafmixer

 

Mega groenteburger

 

– Leg als eerst je reuze champignons in een koekenpan op laag vuur. Deze hebben eerst een hoop vocht te verliezen voordat je ze lekker bruin kunt bakken.

– Pluk de blaadjes van een halve basilicum plant en pureer deze samen met de pijnboompitten en ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Voeg wat peper en zout toe naar smaak.

– Snij de knoflook en het uitje klein en bak dit zachtjes (minuutje of 3) in een scheutje olijfolie. Voeg dan de tomaat toe die je in kleine blokjes hebt gesneden. Laat dit op het laagste vuur en kleinste pitje lekker pruttelen. Schep af en toe even om.

– Schaaf de courgette in dunne plakjes. Dit doe ik altijd met een kaasschaaf. Maar daar zijn natuurlijk meer handige gadgets voor. Dus gebruik die vooral als je er eentje hebt. Snijd 3 plakken aubergine ongeveer een halve cm dik.

– Leg de plakken courgette en aubergine op een plank. Smeer in met was olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Gril ze kort in een hete pan tot je gril streepjes aan beide kanten hebt

– Je kunt er voor kiezen de aubergine na het grillen nog te paneren. Haal ze door de havermout, dan door het ei en dan weer door de havermout. Het grooste gedeelte vocht is nu wel uit de champignons. Leg deze nu in de gril pan voor een lekker bruin kleurtje. De gepaneerde aubergine kun je dan mooi krokant bakken in de pan van de champignons met wat olijfolie en een klein klontje boter.

– Het opbouwen van je burger kan beginnen! Begin met 1 van de reuze champignons. Wissel dan laagjes af met de tomaten salsa, courgette en aubergine en eindig met de andere reuze champignon. Het basilicum sausje kun je er tussen smeren of je kun het gebruiken om je bord wat op je leuken qua kleur.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief