DE foodblog van Nederland

ijs met een hoofdletter P(aleo)

Auteur: www.peachypaleo.nl

Paleo ijs, zonder melk, zonder suiker en geserveerd in zelfgemaakte kommetjes van chocolade. Erg leuk idee, zelf kommetjes maken van chocolade, maar voor mij was dit een ‘eens-maar-nooit-meer’ experiment. Theorie: smelt een grote reep pure chocolade met een hoog percentage cacao en doop hierin een waterballon. Laat dit hard worden en je hebt een prachtig kommetje van chocolade. Praktijk: de ene na de andere ballon knapte… Het leek wel of er een chocoladebom was geëxplodeerd in mijn keuken!

 

Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk dag 11 van mijn #100happydays post. Uiteindelijk heb ik het wel voor elkaar gekregen gelukkig.

 

Hoe dan ook, ik beschrijf het proces voor de dare-devils. Het maken van dit klassieke Paleo ijs is overigens super simpel!

ijs met een hoofdletter P(aleo)

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 

Voor het ijs:

  • 2 bevroren bananen, in stukjes gesneden
  • 1 kopje bevroren fruit naar keuze (bijv. aardbeien of kersen)
  • 125 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel ahornsiroop

 

Voor de chocoladekommetjes:

  • 1 reep pure chocolade
  • 2 waterballonen (1 groene, 1 blauwe)

 

Zoveel tijd heb je nodig:

 

  • Keukentijd: 15 minuten
  • Wachttijd: 60 minuten

 

Zo maak je het:

 

Begin met de kommetjes. Voor een visuele instructie, bekijk je het filmpje dat mij op dit ‘rampzalige’ idee bracht.

 

Smelt de reep chocolade in een kom in een pan heet water (au bain marie). Laat de chocolade eerst behoorlijk afkoelen voordat je er een ballon in steekt. Als de chocolade te warm is knapt de ballon vrijwel direct; ik spreek uit ervaring. Spannend!!

 

Neem een lepel nog vloeibare chocolade uit de kom en schep dit voorzichtig op een stukje bakpapier. Dit zal het voetje vormen waarop het kommetje komt te staan. Probeer het voetje zo dik mogelijk te maken, eventueel door nog een lepel chocolade toe te voegen.

 

Doop een ballon voorzichtig en snel (ja, dan kan best tegelijkertijd) in de chocolade. Laat de overtollige chocolade uitdruppen en herhaal zodat je zoveel mogelijk chocolade op de ballon krijgt. Zet de ballon op het voetje en verplaats dit naar de koelkast zodat de chocolade hard kan worden. Ik heb die van mij ongeveer een uur in de koelkast gezet.

 

Prik de ballon kapot wanneer de chocolade volledig uitgehard is en bewonder je creatie!

 

Nu het ijs. Doe de bevroren bananen en het fruit in de keukenmachine. Heb je deze niet, dan werkt een hoge kom met staafmixer ook prima. Laat dit eerst ongeveer 5 minuten staan zodat de vruchten iets minder hard zijn als je gaat beginnen.

 

Schenk vervolgens de kokosmelk en ahornsiroop erbij en mix het geheel tot er een gladde ijsmassa ontstaat. Als het ijs te veel gesmolten is, zet het dan voor serveren nog even in de vriezer.

 

Serveer in de chocoladekommetjes, of… in gewone kommetjes.

 

Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief