DE foodblog van Nederland

Halloumi kaas

Halloumi kaas

Is een Cypriotische kaas (Griekse kaas). De kaas is vooral bekend door de goede bak en gril eigenschappen. De kaas smelt niet zo snel in de pan en krijgt een mooi bruin korstje.

Uiterlijk/structuur:
De kaas ziet eruit als een witte verse kaas in een blokvorm. Het uiterlijk is te vergelijken met dat van Fetakaas. De structuur van de kaas ligt tussen fetakaas en mozzarella in. Het wordt verkocht in rechthoekjes. De kaas heeft het elastische van mozzarella maar het stevige van fetakaas, maar dan veel minder brokkelig. Deze kaas wordt gauw bruin en is ideaal voor de BBQ. In Lissabon noemen ze deze Halloumi kaas ook wel de kebabkaas! De kaas is vaak vacuüm verpakt.

Ingrediënten:
De kaas wordt gemaakt van biologische geitenmelk. De melk wordt rauw verwerkt.

Smaak:
Halloumi is een romige kaas die wat rubberachtig aanvoelt. Ongebakken lijkt de kaas een beetje op taaie fetakaas, maar gebakken of gegrild krijgt de kaas een heerlijk krokant korstje, terwijl hij van binnen lekker zacht en iets taai blijft. Halloumi is een stuk minder zout dan fetakaas. Mocht je de kaas alsnog te zout vinden dan kan je de kaas even weken in lauwwarm water om het restant zout eraf te weken.

Gebruik:
De kaas wordt meestal gebakken of gegrild en kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden, van salade tot broodje pita, van een BBQ spies tot in combinatie met watermeloen of varkensvlees.  Maar het is ook een prima vleesvervanger voor de vegetariërs onder ons. Deze kaas kun je niet goed kruimelen, maar wel in plakjes snijden en bakken met kruiden naar keuze. De kaas wordt vaak geleverd in plakken van circa 200 gram, gevacumeerd. Met een houdbaarheidsdatum van 4 weken.

Recepten halloumi kaas:
Met deze halloumi zijn meerdere lekkere recepten te creëren. Een simpel stukje kaas kun je heerlijk kruiden met kerrie bijvoorbeeld. Halloumi is van zichzelf niet hoog op smaak, deze kaas kun je naar eigen wens kruiden.
Binnenkort zal ik enkele recepten plaatsen waarmee de Halloumi heerlijk is.

5 Responses to Halloumi kaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief