DE foodblog van Nederland

Groenten Stoofpotje met Gekiemde Linzen, Spruiten en Knolselderij

Als je net als ik met de seizoenen mee eet, dan weet je dat deze periode aan het eind van de winter en het begin van de lente en lastige periode is. Winter voorraden raken op en nieuwe aanwas is er nog niet echt. We zullen het nog steeds moeten doen met de bewaar groenten of het weinige dat de winter op de tuinen heeft overleefd. Juist in zo’n periode kun je vaak wel wat inspiratie gebruiken, want niemand eet graag drie keer in de week boerenkoolstamppot, om maar wat te noemen. Variatie is niet alleen prettig, het is ook beter voor je gezondheid en welbevinden.

Vandaar dit winterse groenten stoofpotje gemaakt van verschillende wintergroenten voor de broodnodige variatie. En omdat de avonden en nachten nog best fris zijn, is het heerlijk om iets verwarmend te kunnen eten als avondmaal!

Je kunt dit gerecht heel gemakkelijk vegetarisch maken, je hoeft dan enkel de kippenbouillon te vervangen door groentebouillon.

Ik maak in dit recept gebruik van gekiemde linzen. Dit geeft niet alleen een andere smaak aan de linzen, maar is ook beter voor je gezondheid. Je leest daar alles over op mijn blog De Voedzame Keuken (http://www.devoedzamekeuken.nl/stap-9-peulvruchten/)

Groenten Stoofpotje met Gekiemde Linzen, Spruiten en Knolselderij

Benodigdheden voor 4 personen

  • 250 gr. groene linzen
  • scheutje appelazijn
  • 2 flinke uien
  • 3 tenen knoflook
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • een kleine knolselderij, ongeveer 500 gr.
  • 500 gr. spruitjes
  • 1 tl. karwijzaad
  • enkele takjes tijm
  • snufje cayennepeper
  • 500 ml. bouillon
  • kokosolie om in te bakken
  • keltisch zeezout naar smaak

Werkwijze linzen kiemen

  1. Eén à twee dagen voor je dit recept wilt gaan maken, moet je beginnen met de linzen om deze te laten kiemen. Op mijn blog (http://www.devoedzamekeuken.nl/stap-9-peulvruchten/) kun je lezen waarom.
  2. Zoek de linzen uit op steentjes en andere onregelmatig heden, en doe ze in een glazen pot met zoveel water dat ze ruim onderstaan. Giet er een klein scheutje appelazijn bij en roer dit goed door. Dek de pot af en laat de linzen een nachtje weken.
  3. Na de weektijd, giet je de linzen af in een vergiet en spoel ze even om. Soms zijn ze na deze nacht al gekiemd, als er een klein wit puntje zichtbaar is, is dat al voldoende. Bewaar ze dan in de koelkast tot gebruik. Zijn ze nog niet gekiemd, dan laat je ze in het vergiet met een diep bord eronder nog een dagje afgedekt staan. Spoel ze na 8 uur nog even om. Als de linzen gekiemd zijn, kun je je groenten stoofpot gaan bereiden.

Werkwijze groenten stoofpot

Pel en snipper de ui en plet de knoflookteentjes, pel ze en hak deze fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en haal de blaadjes van de takjes tijm.

  1. Verhit de kokosolie in een braadpan en fruit hierin de ui tot deze zacht is.
  2. Giet de bouillon bij de zachte uien en vervolgens de linzen, zongedroogde tomaat stukjes, tijmblaadjes en het karwijzaad. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes op een laag vuur zacht pruttelen.
  3. Doe er vervolgens de knolselderij en de spruiten bij en breng weer aan de kook, laat zo’n kwartiertje zachtjes koken tot alles bijna gaar is.
  4. Voeg de knoflook toe, cayennepeper en zout naar smaak en laat nog 5 minuten meekoken.
  5. Serveer in diepe borden of kommen en eet smakelijk!

Op de foto zie je melkzuur-gefermenteerde wortelen erbij, zoiets erbij is niet alleen lekker fris voor ernaast, maar ook nog eens erg goed voor je spijsvertering (http://www.devoedzamekeuken.nl/stap-14-fermenteren/). Binnenkort kun je het recept voor gefermenteerde wortelen op mijn blog vinden. Andere gefermenteerde recepten kun je vinden onder het kopje ‘gefermenteerd’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief