DE foodblog van Nederland

Brandade de morue

Brandade de morue is een Frans gerecht met kabeljauw. Het is heerlijk met wat gekookte aardappels erbij en een glaasje droge witte wijn zoals een Alsace Riesling.

Kinderen vinden dit vaak lekkerder dan een simpele kabeljauw filet omdat er wat meer smaak aan zit en het een andere textuur heeft.

Je bent ongeveer 30 minuten met de voorbereidingen bezig, en 15 à 20 minuten met het koken.

Wat heb je nodig voor 4 à 6 personen?

  • 1 kilo kabeljauw
  • 80 cl olijfolie (extra vierge)
  • 25 cl melk
  • 5 à 6 sneden geroosterd brood
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en witte peper
Brandade de morue

Brandade de morue

 

Bereiding:

1 – Indien je gedroogde (gezouten) kabeljauw hebt laat je deze 12 uur in een bak met koud water staan, vervang om de 4 uur het water.

2 – Kook de kabeljauw voor 8 minuten op laag vuur. Laat de filets uitlekken, verwijder de huid en de  graatjes. Met behulp van je vingers of een vork haal je de filets uit elkaar zodat het kleine stukjes worden.

3 – Neem een steelpan en warm hier 20 cl olijfolie in op. Wanneer de olie goed warm is voeg je de kabeljauw toe. Zet het vuur lager en blijf contant roeren tot je een papperig mengsel krijgt.

4 – Warm de melk op. Wanneer je kabeljauw/olijfolie mengsel goed papperig is haal je de pan van het vuur en voeg je langzaam 40 à 50 cl olijfolie toe. Blijf vooral goed roeren. Wissel af met wat scheutjes warme melk. Je moet nu, na de olijfolie en melk te hebben toegevoegd, een consistentie hebben zoals die van aardappelpuree. Voeg wat zout en peper toe en houd warm.

5 – Snijd de geroosterde boterhammen in vieren van punt tot punt zodat je driehoeken krijgt. Wrijf flink met de gepelde knoflook over de boterhammen en laat deze hierna even bakken in de overgebleven olijfolie.

6 – Serveer je brandade de morue warm met je zelfgemaakte croutons.

Tip: Wil je de restjes de volgende dag opwarmen? Geen probleem! Dit kan in de magnetron of in een steelpan op laag vuur; blijf constant roeren zodat het niet gaat plakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief