DE foodblog van Nederland

Basilicum Roomijs maken

 

Auteur: www.devoedzamekeuken.nl

 

Sinds ik een tuin met een kas heb, lukt het me eindelijk goed om ook basilicum te kweken. Daar ben ik erg blij mee, want hier thuis zijn ze allemaal gek op pesto, maar ook een heerlijke Caprese salade gaat er goed in.

 

Als je dan bedenkt dat basilicum ook nog verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit en al sinds mensenheugenis gebruikt werd bij verkoudheden, huidproblemen, infecties, hoesten, hoofdpijn, misselijkheid en als insecten verdrijver of om de stemming te verbeteren, dan is een lekker recept met basilicum helemaal mooi meegenomen!*

 

Dit jaar doen de verschillende basilicumplanten het beter dan ooit en heb ik dus een overvloedige oogst. Altijd maar weer pesto gaat ook vervelen, dus maakte ik er eens iets heel anders mee:

 

Basilicum Roomijs! Een heel bijzonder soort ijs, dat eruit ziet als bevroren broccolisoep, ruikt naar pesto met citroen en zonder knoflook, maar de smaak is niet ergens mee te vergelijken. Koude, romige pesto, daar lijkt het misschien nog het meest op. In ieder geval was het een succes hier thuis en smulden we er allemaal van, ook de kinderen!

 

Ik gebruikte voor dit recept citroen basilicum, maar als je daar niet aan kunt komen, kun je samen met de basilicum ook de rasp van 1 citroen in de room mee laten trekken.

 

Basilicum Roomijs maken

 

Ingrediënten

 

 • 250 ml. slagroom
 • 500 ml. rauwe melk
 • 70-75 gr. gewassen blad van de citroenbasilicum
 • 4 eierdooiers
 • 4 el. honing
 • 1tl gelatine poeder
 • snufje keltisch zeezout
 • optioneel: de rasp van een citroen

 

 

Werkwijze

 

 1. Droog het gewassen basilicum blad in een slacentrifuge of dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Houd een paar blaadjes achter voor garnering.
 2. Doe de slagroom met het blad, het zout en eventueel de citroenrasp in een een kleine steelpan met dikke bodem en breng aan de kook. Als het net begint te koken, haal je het van het vuur af en laat minstens een half uur trekken met een deksel op de pan.
 3. Sprenkel de gelatine poeder over de melk en laat dit een paar minuutjes staan zodat de gelatine vocht kan opnemen.
 4. Doe de eierdooiers in een aparte kom met de honing en mix met een handmixer tot het licht van kleur en schuimig wordt.
 5. Giet de melk bij het basilicum-slagroommengsel en verwarm eventueel tot een graad of 40 om de gelatine op te lossen, maar de melk niet te warm te laten worden.
 6. Giet een beetje van de warme vloeistof bij het mengsel van de eierdooiers roer goed dooreen en giet vervolgens alles bij elkaar.
 7. Doe het geheel in een keukenmachine of blender en mix tot het blad helemaal fijn gemalen is.
 8. Laat het geheel goed afkoelen, eerst tot kamertemperatuur, vervolgens in de koelkast. Het zal iets opstijven door de gelatine, dat is geen probleem.
 9. Roer even goed door en doe vervolgens over in de bak van je ijsmachine volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

10. Serveer het ijs in kommetjes met een paar blaadjes basilicum.

 

Eet Smakelijk!

 

 

 

Geen ijsmachine? Waarschijnlijk lukt het ook in een bak in de vriezer, haal dan een aantal keer de bak met het ijs uit de vriezer en roer deze even goed door. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

 

*Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van basilicum, lees dan het artikel ‘Koningskruid Basilicum en de 5 gezondheidsvoordelen

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief