DE foodblog van Nederland

Aligot, Franse aardappelpuree met kaas

Aligot is een Frans gerecht, een aardappelpuree met lekkere kaas. Dit gerecht is ontstaan in Rouergue, waar sommige mensen een schaar gebruiken tijdens het eten om de kaas slierten door te knippen. De textuur van dit gerecht is heel anders dan die van een klassieke aardappelpuree dankzij de grote hoeveelheid kaas, dit voegt dan ook erg veel smaak toe.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 kg aardappelen
  • 500 gram verse tomme de cantal (Franse kaas)
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram boter
  • Peper en zout

Bereiding:

1 – Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in kokend en gezout water.

2 – Terwijl de aardappels koken snijd je de kaas in kleine blokjes of reepjes. Ook de knoflook kun je nu pellen en fijn hakken.

3 – Giet de aardappelen af en maak er puree van met een aardappel stamper of pureer machine.

4 – Schep de puree over in een bain marie en voeg de boter en knoflook toe. Breng op smaak met wat peper en zout.

5 – Voeg beetje bij beetje de stukjes kaas toe. Blijf constant roeren en zorg ervoor dat de kaas in de puree in gesmolten voor je nieuwe blokjes toevoegt. Wanneer de puree glad en smeuïg is, is je aligot klaar. Door de kaas krijg je lange slierten wanneer je je lepel uit de puree op tilt, zo weet je dat hij perfect is.

Serveer warm met een stukje vlees, vis en/of groenten.

Aligot

Aligot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief