DE foodblog van Nederland

Varkensnek

Bij deze een heerlijk recept voor varkensnek. Deze varkensnek weegt maarliefst 3 kilogram en we gaan dit prachtig stuk vlees bereiden in de oven en op de BBQ.

We beginnen met de voorbereidingen:
1. Wortel snijden, en met zester bewerken
2. Meiknollen in kwartjes snijden
3. Knolselderij in stukken snijden.
De varkensnek kruiden met zout en peper.

Dan beginnen we met het bakken van het vlees. Schroei het vlees dicht en bak het even in een goede pan. Zodra het dichtgeschroeid is het rooster op de braadslede met groente leggen. Ondertussen de oven verwarmen op 125 graden.
Halve sjalotten aanfruiten in dezelfde pan, met het vet van de varkensnek. Even karameliseren. Leg deze sjalotjes daarna in de braadslede.
De rest van de groente ook aanzetten in dezelfde pan met het vet. Zodra het bijna klaar is even een paar scheuten droge witte wijn er in doen. De aanbaksels komen nu los. Direct de groente toevoegen aan de sjalotten in de braadslede. Voeg vervolgens de verse laurier toe, een paar blaadjes salie en takjes tijm.

Leg de varkensnek op het rooster op de groente en leg vervolgens ook wat salie en tijm op het vlees. Kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees steken en op 72 graden zetten. Giet een klein beetje olijfolie over het vlees en schuif vervolgens de braadslede met groente en het vlees in de oven. Temperatuur 125 graden. Zodra de kerntemperatuur van 72 graden bereikt is haal je het vlees er uit en laat je het rusten in dubbelgeslagen aluminium folie. Leg het op een warme plek. Een andere manier is om het vlees iets eerder uit de oven te halen en daarna te laten garen op de BBQ. Dit is wat wij gedaan hebben.

Verwijder de laurier blaadjes, salie blaadjes en tijm takjes  uit het groente garnituur en zet de braadslede met groente garnituur op een laag vuurtje, en de aanbaksels los wrijven door middel van wat droge witte wijn toe te voegen. Voeg daarna wat kalfsfond toe en blijven roeren. Roer voorzichtig zodat de groente niet kapot gaat.

Verwarm een grote schaal voor in de oven. Giet ondertussen het vloeibare deel van de braadslede door een zeef in een steelpannetje, laat dit even rustig in koken. Een goede saus moet lopen en niet staan, meten middels je jus lepel! Voeg 4 blokjes roomboter toe en blijf rustig roeren. Het mag niet gaan schuimen.

 

Serveer de varkensnek samen met de zelfgemaakte jus en groente. Eet smakelijk!

De varkensnek is verkrijgbaar bij Beef&Steak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief