DE foodblog van Nederland

Tapas maken

Tapas zijn een Spaanse traditie uit de regio Andalusië. Oorspronkelijk komt de traditie voort uit de 19e eeuw waar het de gewoonte werd om glazen met een plakje ham, chorizo of brood af te dekken zodat er geen insecten in de wijn of andere drank terecht zou komen. Het woord tapas betekend ook letterlijk deksels. Daarbij hadden de drinkers ook nog een lekker hapje te eten, waardoor ze ook beter tegen de alcohol konden. Deze vorm van tapas heeft zich niet lang geleden ontwikkeld tot de huidige vorm van tapas, waarbij Spaanse meesterkoks de tapas traditie tot een ware kunstvorm hebben omgetoverd. De Spaanse traditie is echter vrij anders dan het tapas eten zoals wij dat in Nederland kennen. Als we in Nederland naar een tapas restaurant gaan, eten we meestal een complete maaltijd van verschillende kleine gerechten in één restaurant. In Spanje komen vrienden, kennissen of collega’s samen in een tapasbar na het werk om daar bij een drankje een gerechtje te krijgen. Vervolgens bezoeken ze verschillende tapasbars waar ze verschillende kleine gerechtjes krijgen, waarna later op de avond nog een diner wordt genuttigd.

Hieronder hebben we in het kort enkele typische tapas beschreven

Albondigas en salsa picante

 

In bijna elka tapasrestaurant zul je op de kaart wel Albondigas tegen komen. Albondigas zijn spaanse gehaktballetjes die vaak in een pittige tomatensaus worden geserveerd. De tomatensaus bevat uitjes, peper en knoflook.

 

Patatas bravas

 

Patatas bravas is ook een van die onmisbare tapas. Dit zijn pikante gebakken aardappeltjes

 

Spaanse aardappel tortilla

 

De Spaanse tortilla is helemaal anders dan de welbekende Mexicaanse tortillas. De Spaanse aardappel tortilla kun je zien als een soort omelet waarin aardappelschijfjes en uien zijn verwerkt. Er worden allerlei verschillende varianten van de Spaanse tortilla geserveerd.

 

Calamares fritos

 

Heerlijke gefrituurde inktvisringen met een lekker aioli sausje erbij.

 

Jamon Serrano

 

Ook de welbekende jamon serrano of jamon iberico is een typisch tapas gerecht, wat niet in een tapasrestaurant mag ontbreken. De ham wordt soms gewoon los in plakjes geserveerd, maar ook op stukjes brood.

Naast de bovenstaande typische gerechten zijn er nog ontelbaar veel verschillende tapasgerechten, in Spanje zelf zijn de gerechten vaak ook afhankelijk van de regio. Zo kom je aan zee natuurlijk meer tapas gerechten met vis en zeevruchten tegen. Zou je zelf graag tapas maken maar weet je niet waar je moet beginnen, dan is een workshop tapas maken zoals bij Culinair Pakhuys Oosterhout een erg leuke ervaring om wat meer kennis te krijgen van de echte Spaanse tapas traditie. Bij zo’n workshop leer je verschillende tapenades klaarmaken, ook visgerechten, vleesgerechten en vegetarische hapjes komen aan bod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief