DE foodblog van Nederland

Staartstuk – Picanha met Chimichurry saus

Staartstuk uit de oven met chimichurry saus

Staartstuk is voor veel mensen  een onbekend stuk vlees. Het staartstuk van de rund wordt ook wel Picanha genoemd en is een zeer mals stuk vlees. Dit deel van de koe wordt veel gebruikt, om al de vliegen weg te slaan met de staart. Door al deze bewegingen heeft het vlees een heerlijke smaak ontwikkeld

Dit recept is gemaakt met de USA Grain Fed Picanha van Beef&Steak, geserveerd met chimichurry saus. Een frisse en kruidige Zuid Amerikaanse saus.

Ingredienten Picanha:
– Staartstuk ca. 1 kg
– Zout

Bereidingswijze Picanha:
Allereerste kerf je het vet van het staartstuk in, dit is om het vet makkelijker los te laten komen tijdens het bakken. Hierna het staartstuk goed inwrijven met grof zeezout. Dit is het enige wat nodig is voor een goede smaak.
Zet de pan op het vuur en bak de Picanha tot deze mooi bruin is, begin met de kant waar het vet zit, hierdoor komt veel vet vrij waardoor je in zijn eigen vet kan bakken. Geen olie of boter nodig.
Als je het staartstuk aan beide kanten mooi bruin hebt gebakken, plaats deze dan op een rooster in de oven. Giet de overblijfselen van het vet waarin gebakken is nog even over het staartstuk heen, voor een heerlijke smaak.
Gaar het vlees op 170 graden in de oven tot de kerntemperatuur van ca. 49 graden heeft bereikt. Dit kun je controleren met een kernthermometer. Het maakt dus niet uit of het staartstuk 25 min of 35 min in de oven zit, zolang de kerntemperatuur maar 49 graden bereikt.
Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten (ca 10 minuten, zodat het vocht terug in het vlees trekt, dit maak het vlees sappiger). Daarna tegendraads trancheren, dit eet fijner.

Ingrediënten Chimichurry saus:
– Bosje platte Peterselie
– Bosje Koriander
– Takje Oregano
– Citroen (geraspte schil – zeste)
– Teentje knoflook
– Sjalotje
– Chili peper
– Komijnzaad
– Peper
– Zout
– 1 Theelepel Citroensap
– 2 Eetlepels kruidenazijn
– 2 Eetlepels olijfolie

Bereidingswijze Chimichurry:
Hak de peterselie, koriander, verse oregano, knoflook, chili peper en sjalotje grof  en doe deze in een kom. Voeg toe een klein beetje komijnzaad, zeste van de citroen, peper, zout, 1 theelepel citroensap, de kruidenazijn en olijfolie. Pureer dit met de staafmixer tot een lekkere saus. Deze frisse, kruidige saus past goed bij dit vlees.

 

Conclusie: Staartstuk is echt een stuk vlees dat elke vleesliefhebber geprobeerd moet hebben! Het is heerlijk mals. Zeker omdat het dier met graan gevoegd is (USA Grain Fed). Het vetrandje is echt overheerlijk en vol van smaak, dit geeft een echte bite aan het vlees. Een juweeltje is het zeker. Eet smakelijk!
Wil je dit stuk vlees ook eens proberen? Haal het bij Beaf&Steak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief