DE foodblog van Nederland

Paella

Het paella recept komt oorspronkelijk uit Spanje en wordt in alle regio’s op een verschillende manier bereidt. Het meest authentieke recept wordt natuurlijk binnen de families zelf doorgegeven. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel recepten in kookboeken te vinden en op internet zijn vanzelfsprekend ook veel recepten te vinden. Er zijn zelfs enkele top koks die paella omarmt hebben, wat betekent dat er ook moderne varianten op de traditionele bereidingswijze zijn ontstaan.

Het lekkerste paella recept

Maar niet alleen in Spanje eten ze paella. Ook in Zuid Frankrijk en Zuid-Amerika zie je het gerecht veel op de menukaarten staan en natuurlijk zijn er ook Nederlandse restaurants te vinden waar je paella kunt bestellen. Omdat paella een echt wereld gerecht is geworden zie je dat in verschillende landen verschillende ingrediënten worden gebruikt. Je hebt hele snelle recepten maar ook zeer uitgebreide recepten. Eigenlijk kun je alle ingrediënten gebruiken. De enige voorwaarde is dat de ingrediënten goed bij rijst passen. Het is, volgens de Spaanse kok, wel belangrijk dat je echte paellarijst gebruikt want die neemt de bouillon goed op.

Hoofdingrediënten

Wat zijn de hoofdingrediënten van een goed paella recept? Het hangt af welke variant van paella je wilt maken. Allereerst heb je rijst nodig. Bij deze variant kiezen we voor kip, meestal worden er kippendijen voor de paella gebruikt. Dan zeevruchten, hiermee worden vis en schaaldieren bedoeld. Als vlees wordt er konijn maar ook wel chorizo toegevoegd. Als groente worden witte bonen, snijbonen, rode paprika, groene paprika en soms doperwten gebruikt. Over deze laatste toevoeging is wel de nodige discussie. De ene kok vindt het absoluut een not done om doperwten te gebruiken terwijl een ander ze scheutig aan het paella recept toevoegt.

Een paella recept op smaak
Nu de basis ingrediënten bekent zijn is het zaak om de paella goed om smaak te krijgen. Hiervoor wordt bouillon, witte wijn, knoflook, paprikapoeder en gesnipperd bladpeterselie gebruikt. Voor de mooie gele kleur wordt saffraan aan de rijst toegevoegd. Enkele schijfjes citroen worden voor de garnering gebruikt. Alle ingrediënten kunnen nu worden samengevoegd in een pan om lekker te laten pruttelen. Hoe langer de ingrediënten zich door elkaar kunnen mengen, hoe beter de smaak. Neem dus altijd de tijd als je een uitstekende paella wilt maken.
Paella pan

Voor een goede paella kun je het beste kiezen voor een traditionele paella pan. Dit is een pan met een platte bodem en hoge randen. Er zijn verschillende soorten materialen die voor de paella pan gebruikt worden. Ook is er veel kwaliteit en prijsverschil in de paellapannen. Het loont dus de moeite om onderzoek naar de beste koop te doen. Dit kan natuurlijk via internet maar ook kookwinkels kunnen een goed advies geven over de verschillende soorten pannen en hun gebruik. Een ding is zeker, voor ieder budget is er een paella pan te koop. Naast een gedegen onderzoek naar het soort pan is ook het onderhoud van de pan een echte uitdaging. Het is belangrijk om een paella pan na gebruik goed droog te maken en te houden. Over hoe je het beste de pan schoon kan maken zijn op internet veel tips te vinden. Die variëren van de pan insmeren met olie of citroen tot de resten in de pan laten weken in cola. De pan mag uiteraard niet in de afwasmachine. Alles om de pan maar niet te beschadigen zodat de pan een leven lang mee kan gaan en je daar een heerlijk paella recept in kan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief