DE foodblog van Nederland

Muffins met walnoten en chiazaad

Auteur: www.foodisgood.nl

Hoe makkelijk en heerlijk is het als je kunt zeggen ik ontbijt met muffins? Waar voor veel mensen een muffin een luxe is voor bij de koffie zijn ze ideaal om alle gezonde voeding erin te stoppen. Kun je maar lastig ontbijten of heb je kinderen die daar moeite mee hebben dan is dit zeker wat voor jou. Het grote voordeel van deze muffins is ook nog eens dat je ze eenvoudig in kunt vriezen. ’s Avonds uit de diepvries in de koelkast en ’s morgens heb je een heerlijk ontbijt.

Hoewel het veel verschillende ingrediënten bevat is het eenvoudig te maken. Deze muffin bestaat uit speltmeel, de meest onbewerkte vorm van gemalen spelt. Havermout, een glutenvrij graan, wat zorgt voor de voorziening aan B-vitamines en een aantal waardevolle mineralen. En niet te vergeten de bananen, walnoten en het chiazaad.

De bananen, een goede rustgever vanwege de aanwezigheid van tryptofaan. Tryptofaan werkt  slaapbevorderend, angstdempend en werkt het als antidepressivum. De walnoten bieden goede vetten.

En als laatste het chiazaad. Een klein onbeduidend zaadje, waarover menigeen zijn tong gebroken heeft, omdat ze niet weten hoe het uitgesproken moet worden. Maar ondanks dat het een van de  kleinste onder de eetbare zaden is, bevat hij een schat aan voedingsstoffen. Met name de enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren springen eruit. Verder geven de zaden veel en lang energie.

De enorme hoeveelheid vezels in de muffin zorgen ervoor dat  de koolhydraten langzaam worden opgenomen en dus de bloedsuiker stabiel blijft. Hierdoor houden we langer een vol gevoel en hebben we minder de neiging om te snoepen. En voor de mensen die wat last hebben met de darmen is het goed voor de stoelgang.

Muffins met walnoten en chiazaad

Ingrediënten

  • 140 gram speltmeel
  • 140 gram havermout
  • 50 gram palmsuiker
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • snuf zout
  • 1 el chiazaad
  • 50 gram walnoten
  • 100 mol melk naar keuze, ik gebruikte amandelmelk
  • 70 ml olijfolie
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Weeg alle ingrediënten af.
  3. Doe alle droge ingrediënten; het meel, de havermout, zout, kaneel, bakpoeder, chiazaad in een kom en roer het door elkaar.
  4. Klop de eieren los in een kom, voeg de olie, de melk en geprakte bananen toe en mix het geheel goed door elkaar.
  5. Voeg het droge mengsel bij het eimengsel en roer of mix het kort.
  6. Schep de walnoten door het beslag.
  7. Schep met twee lepels het beslag in de muffinvormpjes.
  8. Bak de muffins 15 minuten op 200 °C.

Eet smakelijk!

Dit recept wordt je aangeboden door FoodisGood.nl. Een blog met heerlijke pure recepten zonder e-nummers en tarwe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief