DE foodblog van Nederland

Macarons – Uitgebreid recept

Macarons Even mezelf voorstellen, ik ben Bouchra en kreeg van Anique de vraag of ik mijn recepten wil delen op een blog. Ik heb er geen seconde over getwijfeld, mijn antwoord was meteen JA GRAAG! Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd als hobby te koken, bakken en alles wat daar mee te maken heeft. Ook ben ik iemand die veel experimenteert met smaken, altijd iets nieuws proberen is mijn motto. En daarmee hoop ik veel mensen te inspireren. Vandaag ga ik met jullie een recept delen van Macarons, het is momenteel echt een hype, overal zie ik ze voorbij komen. Ook in elke winkel zie ik ze liggen, Lidl, Hema, AH, Plus, maar als je het mij vraagt; deze zullen nooit tippen aan home made macarons

Wat is nu precies een Macaron?
Een Macaron is een Frans koekje die gemaakt is van amandel, poedersuiker en eiwit. Voor 1 Macaron heb je 2 schelpjes nodig die je dan op elkaar legt met een heerlijke vulling ertussen. Er bestaan heel veel recepten om ze te kunnen maken, je hebt macarons met Frans schuim (meringue) en macarons met Italiaans schuim (meringue), het verschil van deze 2 is dat de Italiaanse gemaakt wordt met een suikersiroop en de Franse door je eiwit stijf op te kloppen met suiker. Mijn voorkeur gaat uit naar Italiaans schuim omdat het macarons niet hoeven te drogen voordat je ze in de oven doet en, het schuim veel stabieler is dan Franse schuim. Daarnaast proef ik ook een duidelijk verschil in smaak.

Dan komt nu het moment om jullie stap voor stap uit te leggen hoe je zelf heerlijke macarons kunt bakken:
Wat super belangrijk is bij het maken van Macarons is: Alles nauwkeurig afwegen, en werken met brandschoon materiaal. Alle kommen die ik gebruik was ik met heet water en neem ze af met keukenpapier waar ik een beetje citroensap op heb gedaan, zodat alles ontvet wordt.

En daarnaast zijn belangrijk: Digitale thermometer, platte spuitmond nr. 8 of 9, spuitzakken en bakpapier of een siliconen matje voor macarons. Bij het splitsen van de eieren moet je erop letten dat je enkel alleen eiwit neemt, als er een stukje eigeel bij zit, kan je meringue mislukken.

Spuitzak

Spuitzak

Recept + stappen plan voor ongeveer 50 macarons (je kunt het recept halveren):

De volgende ingrediënten voor de amandelbroyage:

  • 200 gram amandelpoeder
  • 200 gram poedersuiker
  • 75 gram eiwit

Zeef eerst het amandelpoeder en de poedersuiker door een fijne dubbele zeef in een kom ( kun je bij de action of soort gelijke winkel kopen) en voeg hierna de 75 gram eiwit toe.

Zeef alles goed

Zeef alles goed

Met bovenstaande ingrediënten maak je een amandelbroyage, dit is niets anders dan een papje maken van amandelpoeder, poedersuiker en eiwit.

Amandelbroyage

Amandelbroyage

Voor de Italiaanse meringue heb je nodig:

  • 200 gram fijne suiker
  • 50 gram water
  • 75 gram eiwit

Verwarm je oven voor op 125 graden en zet de hete lucht functie aan, heb je die niet dan de gewone stand. Hete lucht is wel veel beter. Let op, elke oven is anders, hier moet je zelf even mee experimenten.

1 – Je neemt een steelpan en doet hier 200 gram suiker in, je weegt 50 gram water af en giet dit bij de suiker. Je mag niet roeren in je pan om de suiker met water te mengen omdat anders de zijkant van je pan gaat kristalliseren tijdens het koken en dit kan een nadelig effect hebben op je meringue.
2 – Zet het pannetje op middelmatig vuur en laat het koken (niet roeren) en hang hierin de digitale thermometer. De temperatuur van je suikersiroop dient 118/119 graden te zijn.

3 – In een schone kom doe je 75 gram eiwit, deze gaan we pas stijf kloppen als de suikersiroop 114 graden heeft bereikt. Wanneer je de eiwitten namelijk van te voren klopt verliest het de stijfheid en dat is zeer belangrijk voor een goede meringue.

4 – Wanneer je ziet dat de suikersiroop 114 graden bereikt heeft, klop je de eiwitten zeer stijf, (hoogste stand) dit mag met een mixer maar ook een keukenmachine als je die hebt. Als je de kom op zijn kop houdt mag er niets uitlopen.

5 – Nu is je suikersiroop ongeveer 118/119 graden en neem je het pannetje van het vuur, en giet de siroop in een langzame straal bij het eiwit (je mixer zet je nu op de één na laagste stand) wanneer je alle siroop erbij hebt gedaan mag je de mixer weer naar de hoogste stand zetten, je merkt na 2 of 3 minuten dat je meringue al dikker wordt en dat het begint te glanzen. Als je wilt mag je hier nu kleurstof aan toevoegen, gebruik een poeder/gel kleurstof en niks op water of oliebasis. Ik werk zelf met Progel en Americolor.

6 – Je moet blijven mixen totdat je meringue is afgekoeld tot 50 graden. Dit kun je het best even met je thermometer meten.

7 – Nu ga je 1/3 van je meringue spatelen door je amandelbroyage (die je eerder gemaakt hebt), doe dit voorzichtig zodat niet alle lucht ontsnapt. Als je een homogene massa hebt, voeg je de rest van je meringue toe. Blijf dit rustig spatelen totdat je een lava-achtige consistentie bereikt hebt, het mag niet te vloeibaar worden.

Voeg de meringue aan de amandelbroyage toe

Voeg de meringue aan de amandelbroyage toe

8 – Vul nu een spuitzak met je beslag en spuit dopjes op een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje. Als je al het beslag gespoten hebt, tik je met je plaat een paar keer op je aanrecht zodat er evt. luchtbellen naar boven komen, die kan je dan prikken met een naald.

9 – Dan gaan ze de oven in voor totaal 20 minuten (let op, elke oven is anders). Na de eerste 10 minuten open je de oven en draai je bakplaat om zodat de macarons gelijkmatig bakken.

Macarons in de oven

Macarons in de oven

10 – Na 20 minuten haal je de macarons uit de oven en laat je ze zeker 10 minuten helemaal afkoelen.

11 – Dan ga je je macarons vullen, met iets wat je lekker vindt, dat kan zijn botercrème, jam, of een ganache

Voor de vulling heb je nodig:

  • 200 gram room
  • 400 gram witte chocolade
  • Caramel
  • Zeezout

Je weegt alles nauwkeurig af. Je kookt de room en haalt het van het vuur. Daarbij voeg je witte chocolade in stukjes toe. Roer totdat alles gesmolten is. Dan voeg je caramel toe en zeezout.
Vervolgens laat je dit goed afkoelen, bij voorkeur in de koelkast, hierna spuit je dit tussen je macarons.

Het vullen van de macarons

Het vullen van de macarons

 

Neem gerust een kijkje op mijn pagina voor nog meer inspiratie voor macarons
Sweet and Delicious Macarons by Bouchra

 

Eindresultaat

Eindresultaat

 

Macarons inspiratie

Macarons inspiratie

Inspiratie

Inspiratie

 

 

 

 

 

 

 

11 Responses to Macarons – Uitgebreid recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief