DE foodblog van Nederland

Industriële lampen: stoer en trendy

Dimbare led lamp

Niet alle led lampen zijn dimbaar. Let er dus op dat u altijd een dimbare led lamp besteld wanneer dit gewest is. Let er dus op dat u altijd een dimbare led lamp besteld wanneer dit gewest is. Ook werkt niet elke LED dimmer op elke LED lamp, kijk dit dus altijd na bij uw leverancier. Voor het allerbeste resultaat is een goede combinatie een pre! Naast dat u natuurlijk wilt dimmen is het ook verstandig om te kijken naar de aanduiding “Hz”. Hoe hoger dit getal hoe beter. Doorgaans is de meeste verlichting 50Hz, maar bijvoorbeeld 100 Hz (wat extreem hoog is) is altijd beter bij het dimmen.

 

Industriële lampen zijn ongetwijfeld de trend van het moment wat lampen betreft. Echt verbazen doet dat overigens ook niet: in een tijd waarin we allemaal meer en meer neigen richting meer persoonlijkheid in ons interieur, zijn stoere industriële lampen exact wat we zoeken in een lamp. Maar hoe komt dit nu? Wat is een industriële lamp in feite? En gaat dat wel bij je interieur? Dringend tijd voor een onderzoek denk je niet?

De industriële lamp: een geschiedenis.
Weinig verbazingwekkend deed de industriële lamp zijn intrede tijdens de industriële revolutie. Met de opkomst van de grote fabrieken moesten deze uiteraard ook verlicht worden. De oplossing van de mensen?
Gloeilampen monteren in oude roestige lampkappen die zonder uitzondering van staal gemaakt waren. Je hebt er vast en zeker een beeld van in je hoofd lopen! Hoe komt het dat men opteerde voor deze stalen bakken?
Omdat gloeilampen toen nog een echt kapitaal vertegenwoordigden en dus beschermd dienden te worden. Met de intrede van de tl-lamp werden de industriële lampen een reliek van het verleden. Tot de laatste jaren: de look van binnenvallend licht uit een metalen frame bezit een soort inherente stoerheid die heel wat mensen heeft aangesproken en blijft aanspreken. Sla er maar even een interieurblad over open: wedden dat het merendeel van de getoonde ruimtes een industriële lamp hebben hangen? Bekijk maar eens de populairste lampen op eender welke webshop: ongetwijfeld zitten er enkele industriële lampen tussen.

Een lamp is industrieel?

Natuurlijk lijken de industriële lampen van vandaag niet meer als twee druppels water op die oude roestbakken van weleer. Echt hygiënisch en knap zou dat niet zijn. Maar wat maakt een lamp dan nu exact een industriële lamp? In de eerste plaats heeft dit te maken met het gebruikte materiaal. Lampen van staal, aluminium, koper of een ander echt metaal kan men als een industriële lamp catalogeren. In de regel wordt graag de klassieke aluminium kleur behouden maar ook een uitvoering in een andere kleur is overigens mogelijk. Naast het aanwezige metaal wordt bij veel industriële lampen ook gewerkt met grote schroeven, scharnieren en andere zaken die je normaal gesproken zou associëren met een werkomgeving. Industriële lampen hoeven dan ook niet per se hanglampen te zijn. Ook vloer- en wandlampen kunnen probleemloos in deze stijl gemaakt worden.

En mijn interieur dan?

Vaak komt dan ook de vraag of zo’n industrieel gevaarte wel past bij het interieur dat mensen voor ogen hebben of al hebben staan. Het spreekt voor zich dat de natuurlijke habitat van een industriële lamp een moderne, strakke look is. In een dergelijk interieur komt het metaal van de industriële lamp helemaal tot zijn recht. Laten we bovendien niet vergeten dat dat metaal zelf bijzonder strak vormgegeven genoemd mag
worden: kaarsrecht, zonder tierelantijntjes en rechttoe, rechtaan. Wat veel mensen dan echter weer niet beseffen is dat industriële lampen ook in een ander interieur een toegevoegde waarde kunnen hebben. Heb je bijvoorbeeld een klassiek interieur? Dan is een industriële lamp net de eye-catcher die je interieur nodig heeft om te evolueren van knap gedaan naar een volledig eigen persoonlijkheid. Als je hier opteert voor een gekleurde industriële lamp of misschien een koperen uitvoering complementeert je verlichting enkel maar de rest van de ruimte. Dat geldt ook voor een landelijke stijl: een koperen uitvoering is een schitterend idee om het interieur echt die finishing touch te geven die het nodig had.

Industriele lamp

Een industriële lamp mag dus zeker en vast een echte trend genoemd worden. En wat nog meer is: het lijkt een trend die nog wel enkele jaren door zal blijven duren. Maar trend of niet het belangrijkste blijft dat een industriële lamp gewoon een duurzaam, knap stuk is van ieder interieur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief