DE foodblog van Nederland

5 tips voor een perfecte wijn-spijscombinatie

Heb je ooit je tanden in zoete donut gezet en daarna een slok goede zwarte koffie genomen? Als je dat nog nooit hebt gedaan zou je dat echt eens moeten doen. Het zoet en vet van een donut is de perfecte aanvulling op bittere hete koffie.

Ook sommeliers gebruiken continu tegengestelde smaakprofielen zoals zoet en zuur om tot de  perfecte wijn- en spijscombinatie te komen. Veel mensen vinden het lastig om de juiste keuze te maken als het gaat om het combineren van wijn en spijs.

Floor Nas is wijnexpert en eigenaar van online wijnwinkel Abels Wijnen. Zij geeft hieronder een aantal tips waar je op moet letten bij het kiezen van lekkere wijn bij je gerechten.

  • Laat de wijn in harmonie staan met het gerecht:

Kies daarom een wijn die vergelijkbaar is met het gerecht qua smaak en textuur. Gerechten met een zachte smaak vragen om wijnen met een zachte smaak. Volle, rijke gerechten combineren mooi met wijnen die vol van smaak zijn en bij zure gerechten kan je het beste ook rode of witte wijn met een zuurtje in de smaak combineren. Heb je een zoet dessert? Combineer deze dan ook met een zoete dessertwijn of een mooie port.

  • Bitter + Bitter = Bah:

Aangezien onze smaakpapillen zeer gevoelig zijn voor bitterheid, is het belangrijk bitter eten niet te combineren met een tanninerijke wijn. Zo zullen sperziebonen extra bitter smaken als je deze koppelt met een Cabernet Sauvignon . Als je een wijn met veel tannines wilt combineren met eten, kies dan voor gerechten met wat meer vet en zout voor het evenwicht.

  • De wijn moet zoeter zijn dan het gerecht:

Als algemene regel geldt: zorg ervoor dat de wijn zoeter is dan het gerecht waarbij je deze schenkt. Als de wijn minder zoet is dan het gerecht dan zal deze de neiging hebben om wat bitter en zuur te smaken. Dit is ook de reden waarom port  vaak goed te combineren is met een zoet dessert.

  • De wijn moet zuurder zijn dan het gerecht:

Een wijn moet hogere zuurgraad hebben dan het eten gerecht waarbij het geschonken wordt anders zal het slap te proeven. Bijvoorbeeld, een salade met vinaigrette is beter met een extra brut Champagne dan een boterachtige Chardonnay.

Wat je voorstelt vind ik prima. Ik zal je zsm 3 artikelen/ stukken tekst aanleveren incl linkjes voor op kookpraat en 1 wijntip voor eetgoedvoeljegoed.nl

Het gaat hier dan dus om 4 linkjes

  • Verbeter een aardse wijn door een bijpassend gerecht:

Ooit gehoord dat een oude wereldwijn is beter met voedsel? Op zichzelf kunnen oude wereldwijnen nogal aards en scherp zijn. Wanneer je echter een aardse wijn met een gerecht dat zelf nog meer aards is, zoals champignons stroganoff, combineert dan zal de wijn eerder lekker fruitig smaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief