DE foodblog van Nederland

Tom Kha Kai

Auteur: www.heerlijkdineren.nl

Oosterse gerechten met vlees worden vaak met kip gegeten. Deze romige kip-kokossoep is één van de bekendste en graag gegeten soepen in Azië. Aziatische gerechten staan bekend om hun combinatie van verschillende smaken. Ook deze klassieke Tom Kha Kai is een explosie van zuur, zout, zoet en pittig. Een echte aanrader wanneer je in een Aziatisch restaurant bent.
En nog even een wist-je-dat-je: Het pittige aspect in het Aziatische eten heeft ook een doel qua bevordering van de gezondheid, namelijk dat het lichaam wordt opgewarmd waardoor de darmen harder gaan werken, zo wordt het lichaam ontgift. Er wordt meer energie uit het voedsel gehaald en meer opgeslagen energie aangewend.

Bereidingstijd: 10 – 20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
150 gram kipfilet
400 ml kippenbouillon
200 ml kokosmelk of kokoscrème
100 gram champignons
4 cm verse laoswortel
3 citroenbladeren
1 stengel citroengras
1 el citroensap
1 kleine chilipeper
2 el vissaus
2 takjes koriander
Chilisaus

Tom Kha Kai

Zo maak je het klaar
Snijd de kipfilet in kleine, dunne reepjes en de champignons in plakjes. Hak vervolgens de laos, citroengras, chilipeper en koriander fijn. Schenk de kippenbouillon in een grote (soep-) pan en voeg de kipfilet toe.

Bind de laos, de citroengras en de citroenbladeren in een buideltje van katoen en voeg dit bij de kippenbouillon. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur wat lager en laat de bouillon 30 minuten zachtjes doorkoken.

Voeg na deze 30 minuten de plakjes champignons en de kokosmelk of kokoscrème toe. Breng, al roerend, weer aan de kook. Doe er de fijngesneden chilipepers en koriander bij en laat de soep enkele minuutjes koken totdat de champignons gaar zijn. Draai dan het vuur uit en haal het buideltje uit de soep. Meng hierna een beetje vissaus en citroensap door de soep. Eventueel kun je er nog wat zout, zwarte peper en chilisaus naar smaak bij doen. Eet smakelijk!

Tip: Deze soep wordt vaak gegeten met rijst of maïskoekjes.

 

Geniet en eet smakelijk van deze Tom Kha Kai

Hou je rijst over? Maak eens rijstepap met gewone rijst

41 Responses to Tom Kha Kai

  • Avatar

    Citroen door limoen vervangen!!!

      

  • Avatar

    Bereidingstijd 10 tot 20 minuten en dan moet je de kip een half uur laten koken. Komt niet met elkaar overeen. En voor 4 personen is het wel erg weinig. Ik heb er extra water bij toegevoegd.

      

  • Avatar

    Was erg lekker en makkelijk te maken. Ik had niet alle ingrediënten vers maar met gedroogde kruiden was de smaak er niet minder om.

      

  • Avatar

    volgens een van de lezers wordt de kip taai na 30 minuten, maar dit gebeurd niet als je kippenbout filet neemt, dat wordt juist heerlijk mals en zacht.

      

  • Avatar

    Helaas is het naar mijn smaak erg tegen gevallen het gerechje ik had alles kunnen krijgen wat er in de ingrienten zaten. Maar vond hem te zoet en kleurloos. Helaas

      

    • Anique van de Put

      Jammer dat de Tom Kha Kai niet zo lekker was als je had verwacht. Smaken verschillen nu eenmaal. Ik hoop dat je wel andere lekkere recepten op Kookpraat hebt kunnen vinden.

        

  • Avatar

    Heerlijke soep. Alle ingrediënten bij Aziatische winkel gekregen ; verse ingrediënten in soep pakket gevonden met paksoi er nog extra bij. Ik heb deze soep
    Met kipfilet gemaakt, maar ook een keer met scampi’s en visboulion . Ipv kruidenzakje heb ik een zeef gebruikt; gewoon voorzichtig in soep laten hangen…koriander bij opdienen soep toevoegen….zalig soepje! Thanx!

      

  • Avatar

    Heerlijk soep! Vijf sterren!

      

  • Avatar

    Lekkere soep, helaas geen toko in de buurt maar met gember smaakt ook heerlijk, zeker anders en de kleur komt dan ook niet over heen, maar een goede vervanger gezien er altijd verse gember verkrijgbaar is.

      

  • Avatar

    Heb je ook ern vegetarische of vegan variant? ??

      

    • Anique van de Put

      Hoi Ellen, de bouillon kun je vervangen door groentenbouillon, de kipfilet door bijvoorbeeld vleesvervanger of tofu. Maar zonder kip is de soep vast ook erg lekker. De vissaus zou je misschien door sojasaus kunnen vervangen, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Ik hoop dat het je zo gaat lukken een vegetarische of vegan variant te bereiden. Succes!

        

      • Avatar

        Je kan ook de vega kippen bouillon van bio to day gebruiken en de kipstuckjes van de vegetarische slager die bak ik dan lekker aan en doe ze er later bij dat is mijn vegetarische variant, superlekker!

          

    • Avatar

      De kip wordt nooit vanaf het begin toegevoegd dan wordt hij allen maar taai, eerst de kruiden in de bouillon laten koken en dan nadien champions,kokosmelk en kip toevoegen, de coriander wordt pas toegevoegd na het koken bij het opdienen

        

      • Anique van de Put

        Zo kan het natuurlijk ook 🙂 Uiteindelijk past iedereen de recepten aan naar zijn eigen gewoontes en smaak, dat is het leuke van koken.

          

  • Avatar

    Bind in een buideltje van katoen. Wat wordt hiermee bedoeld

      

    • Anique van de Put

      Je maakt een soort zakje van katoen waardoor je ingrediënten niet door de soep gaan, maar de smaak wel goed vrijkomt. Zie het als een theezakje, het is op zich hetzelfde concept.

        

  • Avatar

    waar komt die mooie kleur vandaan? het ziet er heerlijk uit.

      

    • Anique van de Put

      Hoi Annie, het is ook zeker een heerlijke soep! De kleur komt door de verschillende ingrediënten die erin zitten, samen geeft het deze mooie kleur.

        

  • Avatar

    Kan je laoswortel vervangen door gember?

      

  • Avatar

    Lijkt me heerlijk, waar koop ik vissaus?

      

    • Anique van de Put

      Vissaus is te koop bij de meeste toko’s en zelfs sommige grote supermarkten met een ‘oosterse’ afdeling.

        

  • Avatar

    In onze toto vond ik geen laoswortel kan ik er iets anders voor gebruiken

      

    • Anique van de Put

      Hoi Simonne, bij de toko kunnen ze je misschien goed adviseren. Wij gebruiken namelijk altijd laoswortel.

        

  • Avatar

    Lijkt me heerlijk, maar in het recept staat eerst dat de laos en het citroengras fijngehakt moeten worden, en verderop in het recept staat dat de laos en het citroengras gebundeld in de bouillon gaan…Niet fijnhakken dus?

      

    • Anique van de Put

      Hallo Maaike,

      Je kunt het citroengras wel fijnhakken, aangezien het daarna gebundeld wordt in een stukje katoen. Dat werkt dan net als een theezakje.

        

  • Avatar

    Waar is laoswortel te vinden ? En kan het eventueel ook met iets anders ?

      

  • Avatar

    Klinkt allemaal erg lekker, maar waar koop je citroenbladeren en verse chilipeper ? bij voorbaat dank voor de hulp.

      

    • Avatar

      Beste Desiree, je kunt deze vinden bij de toko. Bijvoorbeeld bij een Oriental in je buurt.. Succes!

        

  • Avatar

    Ik maak 10 liter kippenboullion en daarna deze soep, heerlijk.
    In portie’s voor één persoon vries ik het in en neem het geregeld mee naar mijn werk als lunch.

      

    • Anique van de Put

      Dat is een goed idee Herma! Zo heb je een lekkere lunch zonder al te veel moeite.

        

    • Avatar

      Hoi,

      heb je dan eventueel het hele recept voor 10 liter. Dan kan ik het ook op mijn werk een keer maken. Komt zeker op. Anders de volgende dag. 🙂

        

      • Anique van de Put

        Hoi Mireille,

        Dit recept is voor 4 personen, en dat is dus ongeveer een liter. Je zou het recept x10 kunnen doen. Of anders per aantal personen uitrekenen. Veel succes!

          

  • Avatar

    Super lekker, beetje weinig dus ingredienten verdubbeld.

      

  • Avatar

    Zojuist de soep gemaakt en wat smaakt het heerlijk.

      

  • Avatar

    Lijkt me een heerlijke soep! Die staat bij mij deze week nog op menu, hartelijk dank!

      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief