DE foodblog van Nederland

Ik heb een Yakiniku gekocht, wat nu?

Allereerst nog even een korte uitleg over wat nu precies een Yakiniku is. De Yakiniku is een kamado barbecue afkomstig uit Japan, het woord Yakiniku betekend dan ook “grillen” in het Japans. Doordat je met dit apparaat de toevoer van zuurstof kunt regelen en de Yakiniku luchtdicht kunt afsluiten kun je de temperatuur zeer nauwkeurig regelen.

 

Omdat de Yakiniku gemaakt is van 33 mm dik keramiek kan hij de hitte beter vasthouden dan andere kamado’s en ook is het houtskoolverbruik een stuk lager (wel 50-70%!) dan bij een normale open barbecue. Dit heeft met het zuurstof te maken. Deze kamado is gemaakt van een speciaal roestvrij staal, type 304, hittebestendig en goed bestand tegen alle weersomstandigheden volgens Yakiniku. Ook de schoorsteen is van type 304 RVS. Dit is inderdaad heel goed staal maar kan niet zo goed tegen bijzonderheden zoals zuur en zout. Zet je Yakiniku dus niet in je strand tent neer, maar koop een cover of beter nog haal hem binnen na gebruiken. Gebruik de Yakiniku niet binnenshuis (ook niet in de garage), dit is gevaarlijk! De rook neemt de zuurstof weg waardoor je in het ergste geval niet meer kunt ademen.  Gebruik ook geen benzine of alcohol om de kolen aan te steken, los van het feit dat dit chemisch is en slecht voor je gezondheid en smaak van je voedsel, kan dit ook grote steekvlammen veroorzaken. Wij zelf doen dit met olijf- of zonnebloemolie in een keukenrol papiertje tussen de kolen ( ruikt ook lekker), of met een “firestarter” dit is een 100% natuurlijk hout wolletje. Het voordeel van de Yakiniku is dat hij luchtdicht afgesloten is, dus geschikt voor alle seizoenen. Waar dit in Amerika en andere landen al heel normaal is zie je ook steeds meer Nederlanders de BBQ  aansteken in hartje winter.

Hier vindt u alle modellen Yakiniku kamado’s en hun toebehoren: https://www.kitchenandmore.nl/Yakiniku-Kamado-grill .


Hoe begin je nu? De Yakiniku moet eerst klaar gemaakt worden voor gebruik, dit heet inbranden en dit doe je op laag vuur. Gebruik hem dus niet meteen op de hoogste temperatuur (niet boven de 190 a200 graden Celcius) de eerste vijf keren. Zo voorkom je het scheuren van de ring en vuurpot.  Het beste is ook om de scharneren regelmatig even in te oliën met WD-40 olie, zo blijven ze mooie soepel en kraken ze niet.
Heb je een gietijzeren rooster? Deze dan ook even inbranden. Smeer het rooster in met olijfolie en leg het rooster 3 uur lang in de oven op 150 graden, is je rooster te groot voor de oven leg hem dan in je Yakiniku en ga niet hoger dan 150 graden ( wellicht combineren met het inbranden van je keramische schaal).

Nog enkele tips en waarschuwingen: gebruik de Yakiniku op een vlakke ondergrond en verplaats deze niet tijdens het bbq-en, hij kan erg heet worden, echter als je tot 175 graden gaat kun je de buitenkant nog makkelijk aanraken en dat geeft ook meteen aan hoe dik de keramiek laag vn de buiten kant is (33mm). Het beste is uiteraard om hem een anderhalve meter vrij van ontvlambare items te zetten. Er zijn ook losse voetjes te krijgen voor de Kamado om hem stevig op te kunnen laten staan.

Gebruik de kolen altijd op het onderste houtskoolrooster, nooit kolen direct onderin de ketel plaatsen. Na het grillen doof je de houtskolen gemakkelijk door alle ventilatieopeningen te sluiten alsmede het demper in de deksel, doe de deksel dicht. De kolen zullen uitgaan en kunnen hergebruikt worden, ideaal en duurt nog geen 10 minuten!

Bij gebruik de deksel altijd rustig dicht doen, en niet dicht laten klappen. Het zijn zware jongens en wanneer je hem dicht laat klappen heb je kans op breuk.

Meer informatie staat in de gebruiksaanwijzing die wordt meegeleverd met elke Yakiniku. Er zijn veel soorten, zowel met onderstel als zonder onderstel en zijbordjes. Modellen:

Verkrijgbaar via Kitchen&More.

Uiteraard zit er garantie op de Yakiniku. Sowieso 2 jaar op de metalen onderdelen en 20 jaar op het keramiek. Als je vermoed dat een onderdeel wordt gedekt door deze garantie, neem dan even contact op met de klantenservice van Yakiniku.  De contactgegevens staan vermeld op de website van Yakiniku:  http://www.yakinikugrill.com/

Heel veel BBQ plezier met jouw Yakiniku!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief