DE foodblog van Nederland

Gateau Breton

Auteur: www.culi-blog.nl
Een zwak heb ik voor gebak met Italiaans meringue schuim.
Of het nu pavlova is, een lemon curd taart met meringue topping die wat gebrand is.
Ik vind het allemaal even heerlijk.

Nadeel is alleen dat je vaak de eidooiers overhoudt en wat doe je daar dan mee?
Mayonaise maken is een voor de hand liggende oplossing, alleen om nou minimaal 2x in de maand een pot mayonaise te maken?
Deze Gateau Breton is voor mij de meest ideale oplossing.
Naar mate de taart langer staat wordt hij echt lekkerder.
Dit komt omdat hij dan wat droger word, in een afgesloten doos kan je hem dan ook zeker een week goed houden.
Alleen redt hij dat bij ons thuis vaak niet.

Hierbij het recept. Tip! Gebruik kwalitatief goede boter en eieren, dat proef je zeker terug bij een taart zo simpel als deze.

Gateau Breton

Ingrediënten voor de koek:
6 eidooiers van grote eieren
225 gram bloem, bijvoorkeur Italiaanse 00 bloem
250 gram fijne kristalsuiker
250 gram roomboter in blokjes

Voor de afwerking:
1 theelepel eidooier (van de 6)
1 eetlepel water

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Zet een theelepel eidooier apart en roer hier een eetlepel water doorheen.

Doe de bloem in een kom en meng hier de suiker door. Voeg de eieren en de boter toe en meng het  met de hand, of machine tot een geheel.
Het deeg mag nu in een springvorm met doorsnede 25 centimeter. Bekleed de springvorm met een bakpapiertje en vet de randen in met wat boter. Zo komt de taart zeker goed uit de vorm.

Doe het deeg in de vorm en druk het plat, dit kan met de achterkant van een lepel welke je een beetje nat gemaakt hebt, of met de hand, bebloem je hand dan wel even.
Lijkt het deeg erg kleverig? Dat klopt!

Kwast nu de gateau breton in met het mengsel van eidooier en water. Trek net als bij een boterkoek met een vork een raster over de taart.
Zet hem 15 minuten in de oven op 190 graden.
Na de 15 minuten de oven temperatuur terugdraaien naar 180 graden en de koek nog 25 minuten bakken tot hij goudbruin is en de bovenkant stevig aanvoelt. Laat de koek volledig afkoelen in de vorm voor je hem eruit haalt. Heerlijk bij een kopje koffie of thee!
Gateau Breton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief