DE foodblog van Nederland

Filet american maken

Auteur: www.devoedzamekeuken.nl

Vlees, ik eet het denk ik het liefste rauw of bijna rauw. Een biefstuk moet bloederig zijn, een tartaartje enkel even snel dichtgeschroeid en als geboren Amsterdammer ontbreekt natuurlijk ook de ossenworst niet in de lijst van ‘niet te versmaden vleeswaren’.

En Filet Americain vind ik misschien nog wel het aller lekkerst!

Bij een soort van toeval ontdekte manlief afgelopen weekend hoe je heel makkelijk zelf Filet Americain kunt maken en ik ging ermee aan de slag om er een heus recept van te maken. Helemaal niet vervelend om het nog eens te moeten maken, want wat is dat smullen zeg!

 

Je kunt het maken van rundergehakt en alles met een vork goed mengen, maar voor een fijnere structuur, kun je het ook met een keukenmachine mengen.

 

Neem in ieder geval gehakt die minstens 2 weken bevroren is geweest, dan weet je zeker dat eventuele parasieten het loodje hebben gelegd!

Filet american maken

 

Ingrediënten

 

  • 300 gr. biologische gehakt uit de vriezer, wel ontdooit
  • 2 eierdooiers
  • 60 gr. boter
  • 3 el. gezeefde tomaten
  • 2 tl. taco kruiden
  • 1 tl. zoete paprika poeder
  • 1 tl. zout
  •  peper uit de molen
  • snuf Râs al hânout naar smaak
  • sjalotje
  • peterselie voor de garnering
  • optioneel: kappertjes

 

 

Werkwijze

 

  1. Doe de gehakt met de eierdooiers, de kruiden en het zout en peper in de kom van de keukenmachine en mix even snel door elkaar.
  2. Smelt de boter in een steelpan en schenk deze bij de gehakt terwijl je de machine laat draaien.
  3. Mix alles goed door elkaar tot een egale massa.
  4. Serveer met een fijngesneden sjalot en een plukje peterselie en eventueel wat kappertjes.

12 Responses to Filet american maken

  • Dank voor de duidelijke uitleg! Ga het maken.

      

  • Doe er wat citroensap en worcestershire saus door en de houdbaarheid verlengt aanzienlijk.

      

  • Het eerste wat een slager leert in de opleiding: GEBRUIK NOOIT, MAAR DAN OOK NOOIT BEVROREN VLEES VOOR TOEBEREIDE PRODUCTEN. Vraag de slager verse tartaar te draaien en verwerk dat vers. Door ontdooien groeien eventuele bacterien als kool. Doe dat dus nooit. Als je gewoon verse spullen gebruikt en zelf hygiensch werkt is er niets aan de hand.

      

  • Wat ontzettend leuk. Kan het ook zonder boter, denk je?

      

  • Leuk recept. Mag ik je 1 goede tip geven als ex- slagersvrouw? Adviseer om het gehakt te ontdooien in de koelkast, want daar gaat het altijd mis. Het allergezondste is toch: verse tartaar halen en gelijk verwerken. Hoe meer stappen tussen kopen en opeten, hoe meer bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. En dat gaat tijdens het ontdooien het hardst.

    Vraag of de slager wat verse tartaar draait terwijl je wacht, bij de supermarkt zit je vlees al een paar dagen in dat bakje opgesloten. Dat zou ik zelf echt nooit meer rauw opeten. Bleghh…..

      

  • Moet dat ras al hanout erbij?

      

  • En wanneer stop je de gezeefde tomaten erbij?

      

    • Dat is een goede Martine! Daar ging iets mis, ik zal de webmaster vragen het aan te passen. Het moet zijn samen met de kruiden, bij stap 1 dus!

        

  • Misschien een aardige tip: bij C1000 is mager tartaargehakt verkrijgbaar; het zijn gewoon porties échte tartaar en heerlijk mals!
    Groetjes Puck

      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Partners

 

 

Keramische pannen

 

kandelaar kopen